Minipizzor till mellokvällen

Nu är det mellofeber och även om jag personligen inte är särskilt road av just musiken så tittar jag gärna ändå, eftersom det gör lördagskvällen lite extra festlig. Och något gott vill man väl unna sig till melfesten, eller hur? Jag tycker det passar att baka små enkla minipizzor – små som smörgåsar och gärna serverade ljumma, så att man slipper bestick utan kan äta dem enkelt framför TV:n.

Mina bästa minipizzor gör jag med små tortillabröd som stomme – Old el Paso har jättegoda, som också är perfekta i storlek, den heter Mexicana White Corn Tortilla och är glutenfri, så den passar ju för de flesta. Men det är klart att man också kan baka små pizzabottnar själv, eller göra en stor familjepizza som man sedan skär i mindre munsbitar.

Små delikata korvpizzor på väg in i ugnen!

Pålägget är det roligaste förstås, och här tycker jag man med fördel kan använda sig av ”skafferirens-varianten”. Även den mjukaste paprika blir finfin på en liten pizza, och den gamla löken, som sett sin bästa tid, kan skivas tunt och bli en smakrik ingrediens.

Jag grundar med en god tomatsås – ofta gör jag den själv, eftersom jag tycker det blir allra godast men vill man spara tid och inte har lust att stå i köket kan man absolut köpa en burk färdig tomatsås av något slag. Sen generöst med riven ost av valfri sort (har du flera ostkanten i kylen passar det perfekt att riva dem och blanda, det blir jättegott!). Där ovanpå påläggen som kan vara någon/några av följande varianter – eller något annat som du gillar:

paprikaringar och tunna skivor av rökt korv
tunnskivad lök och tärnat bacon
kapris och svarta oliver
strimlad skinka och ananasbitar
några klickar färskost och skivad tomat
bananskivor, ananas och curry

Grädda pizzorna på 250° högt upp i ugnen i mellan 5-10 minuter (mitt i ugnen på 225° i uppemot 20 minuter om du väljer att göra storpizza). Låt pizzorna svalna och låt var och en ta för sig!

Tomatsås

1 burk krossade tomater
3-4 krossade vitlöksklyftor
2-3 msk olja
2-3 msk tomatpuré
1 msk vinäger eller pressad citron
(ev 1/2 dl vatten)
1 msk strösocker
salt och svartpeppar och torkade örter, t ex oregano

Gör så här: Finhacka vitlöken och fräs i oljan tillsammans med socker och vinäger på svag värme så den blir genomskinlig och mjuk. Häll i tomaterna och koka upp, låt sedan puttra på svag värme en god stund (bortåt en timme), så att såsen tjocknar. Tycker du den blir för tjock kan du späda med en aning vatten. Mot slutet av kokningen smakar du av med salt, peppar och torkade örtkryddor.

Korvpizza, klar att avnjutas!

Pizzadeg

Receptet räcker till 4 portionspizzor eller en familjepizza, eller 12 minipizzor

2 ½ dl ljummet vatten
2 msk olivolja
½ tsk salt
6 dl vetemjöl eller 4 dl vetemjöl & 2 dl durumvete

Gör så här: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, olja, mjöl och salt. Arbeta ihop till en smidig deg och jäs övertäckt i ca 30-40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper och dela den i 4 delar för portionspizza, 12 för minipizzor – eller kavla ut hela till en familjepizza. Täck med tomatsås, ost och pålägg och grädda enligt beskrivningen ovan.

Minipizza med tomat, ost, paprika och tärnat bacon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s