Koll på ekonomin – för frihetens skull!

När jag var ung funderade jag inte särskilt mycket över min ekonomi. Allt sånt där som tillhörde ekonomiskt ansvar kändes så avlägset, jag tänkte mest på den dag som var och kanske en vecka framåt. Och det är inget fel i det, för man måste ju kunna njuta av stunden och inte grubbla över pengar. Det var egentligen inte förrän jag fick familj som jag började bli medveten om hur viktigt det är att ha insikt i sin ekonomi – det gör ju att man får så mycket bättre koll på vad man har för marginaler och för utrymme till boende, intressen, nöjen och så vidare. Koll på ekonomin för frihetens skull, helt enkelt.

Att spara är förstås grunden. Man behöver inte vara dumsnål, men att vara sparsam är aldrig fel – t ex när det gäller mat. Det går att äta billigt och bra, och det går att dryga hushållskassan på alla möjliga sätt. Skafferirens en vecka i månaden är exempelvis ett jättebra knep för att spara pengar, det har jag sysslat med i många år. Man har faktiskt mycket mer än man tror i kyl, frys och skafferi, sånt som inte alls behöver kasseras bara för att det legat ett tag. Lite slokande grönsaker kan bli en underbar gratäng med hjälp av lite ost och grädde – bröd som sett sina bästa dagar kan bli en jättegod brödpudding till desserten eller fikat. Att det dessutom är bra för miljön att ta vara på maten är ju ett extra plus.

Men ibland kan man också behöva låna och då gäller det förstås att låna på ett förnuftigt sätt, bland annat kolla att låneinstitutet följer riktlinjerna som satts upp av Konsumentverket och är registrerade hos Finansinspektionen. Det underlättar förstås också om avgifter och räntekostnader är noggrant angivna så att det blir tydligt och klart, som hos Flexlimit. Här kan man räkna ut exakt vad den totala lånekostnaden blir, vilket underlättar att fortsätta ha koll på ekonomin. Då blir det lättare att låna på ett förnuftigt sätt så att man vet exakt hur mycket marginal man har – och att man har råd att betala tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s