I en mördares spår

Idag har jag rest i en mördares fotspår. En resa till Österlen tog mig först till Brösarp, till en grav med en inskription som berättar om ett av de mest uppmärksammade – och tragiska – mordfallen i svensk historia. Därefter gick färden vidare till den plats där mördaren – den av dem som undgick dödsstraffet och blev en fri man på sin ålders höst – framlevde sina sista dagar i tysthet och, får man anta, ånger och ångest över det dåd han en gång begick. Jag talar naturligtvis om Yngsjömordet, det som begick i mars 1889 av Anna Månsdotter och hennes son Per Nilsson då de båda tillsammans mördade Pers unga hustru Hanna Johansdotter.

Mordet väckte stor uppmärksamhet, dels för att mor och son hade ett intimt förhållande – dels för att mordet var så kallblodigt utfört. Och än idag går det kalla kårar utmed ryggraden då man besöker Hanna Johansdotters grav. Tanken på hennes sista stund på jorden är så tung att den väcker sorg i hjärtat än idag, mer än 120 år efteråt.

Läs mer om Yngsjömordet här.

Yngsjömordet har också blivit film två gånger, första gången 1966 med Gunnel Lindblom, Gösta Ekman och Christina Schollin i rollerna som Anna Månsdotter, Per Nilsson och Hanna Johansdotter. På 1980-talet filmades den för SVT i serien Skånska mord, då med Mimmo Wåhlander, Christian Fex och Kajsa Reingart i huvudrollerna. Den finns att se här, på öppna arkivet.

Hanna Johansdotter ligger begravd på kyrkogården i Brösarp.
Hanna Johansdotter ligger begravd på kyrkogården i Brösarp.
Graven finns alldeles nära södra grinden.
Graven finns alldeles nära södra grinden och intill Hanna är hennes föräldrar begravda.
Inskriptionen ger rysningar än idag.
Inskriptionen ger rysningar än idag. Folket i trakten vittnade om att Per Nilsson, efter frigivningen, ofta tog tåget till Brösarp och besökte kyrkogården. Han stod med böjt huvud och knäppta händer framför graven. Vad gick genom hans tankar då? Den hemligheten tog han med sig i graven.
Här, helt nära Yngsjö kapell, låg Möllegården där mordet skedde. Idag finns en annan gård på exakt samma plats där Hanna Johansdotter mötte sitt öde 1889.
Här, helt nära Yngsjö kapell, låg Möllegården där mordet skedde. Idag finns en annan gård på exakt samma plats där Hanna Johansdotter mötte sitt öde 1889.
Per Nilssons dödsstraff omvandlades till livstids fängelse. Efter 23 års avtjänat straff blev han benådad och bosatte sig i Härnestad. Här, intill kastanjerna, låg hans hus och kanske är några av stenarna en del av husgrunden.
Per Nilssons dödsstraff omvandlades till livstids fängelse. Efter 23 års avtjänat straff blev han benådad och bosatte sig i Härnestad. Här, intill kastanjerna, låg hans hus och kanske är några av stenarna en del av husgrunden.
Per Nilsson hade en erkänt vacker sångröst och var mycket musikalisk. I missionshuset i Härnestad spelade han orgel och sjöng.
Per Nilsson hade en erkänt vacker sångröst och var mycket musikalisk. I missionshuset i Härnestad spelade han orgel och sjöng. 1918 dog han av en lungsjukdom och när personalen som vårdat honom fick veta att han var den beryktade Yngsjömördaren kunde de inte tro att en så vänlig och timid man hade kunnat begå ett så fasansfullt brott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s