Söta citroner

Publicerad av

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAHar du ätit söt citron – limette – någon gång? Livskamraten talade om det redan när vi först träffades för en evighet sen – han hade ätit dem regelbundet när han var ung och jobbade på kibbutz i Israel. Själv fick jag vänta tills jag kom till Tunisien i slutet av 1990-talet innan jag fick känna smaken av en söt citron. Och sedan dess har det varit tunnsått med den varan – tills nu. Det har öppnat en ny suverän matbutik här i Högdalen som, vid sidan av mängder av annat gott och spännande, säljer just söta citroner.

Söta citroner är runda, ungefär lika stora som mandariner, och har en ljuvlig doft av citronmeliss/lime. Smakmässigt påminner de nog mest om rosenvatten, tycker jag, och de är mycket goda och läskande att äta som de är. Passar också perfekt att pressa, gärna tillsammans med lite vanlig sur citron eller mandarin.

Testa att använda rivet limetteskal i sockerkaka också – det ger en härlig mild citronsmak och en kaka som passar särskilt bra till te.

Mer tips om vad du kan göra med söta citroner hittar du på Matbloggen. Ersätt citrusfrukterna i de goda desserterna med söt citron och du får en helt ny smakupplevelse!

2 kommentarer

 1. Ät söta citroner genom att dela på mitten som grapefrukt och sedan i klyftor.
  Saften skall sedan sugas ut ur klyftorna med fruktköttet, men ät absolut inte det beska ”skinnet”.
  Det förstör hela smakupplevelsen.
  Det nyttigaste på söta citroner är skalet så riv gärna det i hett vatten /te och förebygg förkylningar.
  En super god frukt vi äter mycket av här hemma.
  Kram Mariette

  Gilla

  1. Du har helt rätt, citronen smakar klart bäst om man äter den i klyftor på det sättet! (Gör jag ofta med apelsiner också…). Tack för tipset på te – ska testas!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s