Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Ur mormors receptsamling: Böcklinglåda med lök och potatis

Lämna en kommentar

Nationaldagen kom och gick och vi festade på flintastek, färskpotatis kokt med massor av dill samt rabarberpaj med vaniljsås. Gott! Men nu när vardagen tar vid igen blir det lite lättare middag, nämligen denna goda rätt hämtad från mormors receptbok:

Böcklinglåda med lök och potatis för 2 personer:

4 böcklingar (eller motsvarande mängd böcklingfilé)

4-6 kokta potatisar

2 gula lökar

2 ägg

3 dl mjölk

finklippt dill

salt och peppar

några smörklickar

Rensa böcklingen och se till att få bort benen. Skär potatis och lök i tunna skivor. Lägg potatis- och lökskivor i botten på en smord ugnsform och bred ut ett lager böckling ovanpå. Sluta med ett nytt lager potatis och lök.

Vispa äggen och blanda med mjölken och klipp ner rejält med dill. Smaksätt äggstanningen med salt och peppar – inte för mycket för böcklingen är ju ganska salt i sig! Slå äggstanningen över böcklingen och lägg på några klickar smör.

Grädda böcklinglådan i 200-225 grader tills äggstanningen stelnat och fått vacker färg. Servera med en god sallad och knäckebröd!

 

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s