Grilla opretentiöst och smakrikt med grillspett och hemlagad grillsås

Våren är här och med den kommer naturligtvis grillsäsongen! Och även den som inte har förmånen att ha ett eget hus med tillhörande trädgård kan enkelt köpa en hyfsat bra engångsgrill i vilken butik som helst.

Själv har jag glädjen att ha en stor, fin grill med tillhörande utemöbler på vår lummiga gård och den används flitigt av hyresgästerna under den varma årstiden. Ibland har vi grillfest med inbjudna gäster – ibland grillar vi och äter inomhus. Oavsett vilket brukar jag försöka göra det så enkelt och opretentiöst som möjligt. Visserligen finns det grillböcker och grilltips i mängd i butiker och på nätet men det är inte alls säkert att en entrecote för 200 kronor kilot blir godare grillmiddag än några billiga fläskkotletter eller några kryddiga korvar. Och det behöver inte heller stå en TV-kock vid grillen för att resultatet ska bli lyckat…

Ofta grillar jag spett av olika slag. Det är gott, enkelt och kan också bli riktigt billigt. Att varva korvbitar med lök, paprika och färska champinjoner och sedan pensla med en god grillsås blir supergott, och serverar man en fräsch sallad och färskt bröd till blir det rena festmaten. För den som är vegetarian funkar det ju finfint med bara grönsaker, och då kan man kanske också tänka sig att utöka med lite squash eller urkärnade tomatbitar.

Vill man ha kött på spettet kan man välja ett billigt fläskkött, till exempel picnicbog eller karré. Jag brukar koka köttet innan, med kryddor och lagerblad, så att det får samma grilltid som grönsaker och korv – gör man inte det riskerar man att grönsakerna blir brända och köttet halvrått och det är ju inte så lyckat.

Grillsås kan man köpa färdig, men det är egentligen onödigt för man kan göra en sanslöst god grillsås med ingredienser man oftast har hemma. Blanda till exempel någon dl ketchup, ungefär hälften så mycket senap, en matsked soja, en krossad vitlöksklyfta och lite matolja och krydda med salt och peppar och du har en läcker sås att pensla spetten med.

Jag använder också gärna rökextrakt, så kallad liquid smoke. En sådan flaska kopstar visserligen en del, men det är mycket drygt och det behövs bara ett par stänk för att såsen ska få en härlig hickorysmak.

Vill man ha något mer matigt till än bara sallad och bröd är potatissallad ett säkert kort – särskilt om man tar sig tid att laga den själv. Här är ett bra recept:

1 kg potatis (gärna färskpotatis – välj annars en fast sort)

1 äpple, skalat och skuret i tärningar

½ purjolök, strimlad

½ slanggurka, skalad och finskuren

1dl smörgåsgurka

Dressing:

2 dl gräddfil

1 dl majonnäs

1-2 msk senap

salt o peppar

Koka potatisen  med skalen på och låt den kallna. Rör samman ingredienserna till dressingen i en skål. Skala och tärna den kalla potatisen, och lägg den tillsammans med äpple, gurka och purjo  i skålen med dressingen. Rör om varsamt och försiktigt och låt gärna salladen stå och dra en liten stund innan servering.

Smaklig grillfest!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s