Värmande kålsoppa – med eller utan frikadeller

Härlig kålsoppa, här med frikadeller, serverad med en knäckemacka med ost samt iskall mjölk. Jättegott!

Vad vore hösten och vintern utan en och annan kålsoppa? Det är både gott och billigt och även om det tar lite tid handlar det mest om koktid – och medan soppan puttrar på spisen kan du ägna dig åt annat! Allt du behöver är ett vitkålshuvud, några fläskben eller ett halvkilo köttfärs om du har tid att rulla frikadeller och vips har du en mättande middag för fyra – eller, för det lilla hushållet, en rejäl middag samt ett par matlådor för jobbet eller frysen. Vill du göra soppan helt vegetarisk går det förstås också jättebra!

Det traditionella sättet att laga kålsoppa innefattar att fräsa den strimlade vitkålen i smör och sirap. Och det är naturligtvis ljuvligt gott, fattas bara annat. Men det går att laga kålsoppan både magrare och enklare, utan att den mustiga smaken försämras. Så här gör jag:

Jag strimlar ett medelstort vitkålshuvud fint och lägger i en stor soppgryta. På med kallt vatten så att det täcker kålen, och så i med ett par-tre buljongtärningar. Jag brukar ta mörk oxbuljong, men den som vill ha en helt vegetarisk kålsoppa tar förstås grönsaksbuljong.

Koka upp och koka sen på svag värme tills kålen blir mjuk. Släng med några kryddpepparkorn (fem-sex stycken blir bra). Tycker du att den blir blek kan du stänka i lite soja, eller lägga i en buljongtärning till. Salta och peppra efter smak.

Vill du laga soppan med fläskben lägger du i dem när soppan kokat upp och låter dem koka med. Vill du rulla frikadeller kan du göra det när soppan nästan är klar.

Själv brukar jag göra en sats frikadeller av ungefär 400 g nöt- eller kalvfärs (lamm funkar också fint!). Jag sväller lite ströbröd i mjölk och blandar färsen så den blir rätt lös. Bara salt och peppar behövs, inga andra kryddor, och ägg behövs inte heller. Sedan rullar jag små frikadeller (köttbullar) och lägger ner i soppgrytan (man får pressa ner dem lite i spadet). Låt dem koka med i soppan tills de blir färdiga.

Servera soppan med hård ostsmörgås och ett glas iskall mjölk och du har en underbar soppmiddag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s