Rimmad oxtunga – en av julens finaste delikatesser

Oxtunga är en fantastisk delikatess, ofta sorgligt bortglömd idag. Men till jul brukar det alltid finnas rimmad tunga i butikerna, så att var och kan njuta denna klassiker på julbordet. Receptet är beräknat för en oxtunga på ungefär 1 kg, men kan naturligtvis användas även till kalv- eller svintunga.

Skölj tungan ordentligt i kallt vatten och lägg den i en kastrull. Skala 1 gul lök och stick i några kryddnejlikor i den. Dela en morot i några bitar. Lägg morot och lök i kastrullen med tungan och fyll på med kallt vatten tills vattnet står ett par centimeter över tungan. Strö i 2 tsk krossad vitpeppar.

Koka upp och skumma ordentligt. Låt sedan tungan sjuda på svag värme i 2-2½ timmar. Låt den svalna något i spadet och ta sedan upp den och dra av skinnet. Putsa noga vid kanterna. Låt tungan kallna insvept i matfolie och skiva den sedan i tunna skivor och servera tillsammans med annat kallskuret på julens buffébord.

Den rimmade oxtungan samsas väl med julskinkan!

4 kommentarer

  1. varm tunga brukar jag sätta på bordet med chamingjonsås och kokt potatis.
    Bryter av lite till julmaten och det kan behövas efter julskinka.,sill, lutfisk mm. Sen går det även bra att servera tungan kall som pålägg

    Gilla

    1. Så jättegott! Det gjorde ofta min moster, själv gör jag det nästan oförskämt sällan. Kanske ska köpa några tungor i mellandagarna och spara i frysen och göra så framöver.

      Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s