Stuvad spenat med panerad fisk

Stuvad spenat, det är gott det! Och särskilt med panerad fisk till, mmm… Jag minns så väl i min barndom, när vi tillbringade somrarna på landet hos morfar, och kunde plocka vår egen spenat direkt från trädgårdslandet. Vilken härlig känsla! I hushållet fanns till och med en särskild ”spenathackare” för att det skulle gå enkelt och lätt att hacka spenaten. Men det går förstås lika bra att använda hackad fryst spenat till den här klassiska svenska husmansrätten!

Det finns också olika sätt att stuva spenaten. Vissa fräser spenaten i lite smör eller olja och spär med mjöl, mjölk osv. Min mamma gjorde faktiskt stuvningen först och tillsatte spenaten efteråt – det var ett knep hon fick lära sig medan hon gick på hushållsskola i slutet av 1940-talet. Och det är klart att jag gör som min mamma gjorde…

Till fyra personer behövs:

500 g hackad spenat, tinad (halvtinad går också bra)

3 msk smör

1½ msk vetemjöl

3 dl mjölk

salt, en gnutta socker och ev lite vitpeppar och/eller muskot (min mamma använde enbart salt och lite socker)

Gör stuvningen på vanligt vis, dvs fräs smöret och mjölet i en kastrull och späd med mjölken. Rör tills stuvningen blir riktigt slät och fin. Rör sedan ner spenaten och låt stuvningen bli genomvarm. Krydda och servera till panerad fisk.

Det finns förstås färdigpanerad fisk i frysdisken, men det är enkelt att panera sin egen. Helst ska man använda så kallad dubbelpanering, det gör att paneringen håller bättre. Jag brukar använda rödspätta, men det går bra med all slags vit fisk.

Till 6 panerade fiskfiléer behövs:

Vetemjöl

Ströbröd

1 ägg

Salt och peppar

Häll upp vetemjöl på ett fat och ströbröd på ett annat. Vispa upp ägget. Doppa först fiskfiléerna i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Stek i smör på medelvärme tills fisken är genomstekt och paneringen vackert gyllenbrun – ett par minuter på varje sida för plattfisk, och något längre om du använder torsk eller liknande.

Fisken går förstås också bra att servera med kokt potatis och en god kall sås. På utmärkta Husmorsskolan hittar du ett läckert recept på en härlig kall sås till panerad fisk!

Stuvad spenat med panerad fisk är klassisk svensk husman - otroligt gott och lättlagat!

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s