Skånsk kalops och ”vanlig”

Kalops är en underbart god köttgryta som passar särskilt fint på hösten och vintern. Jag älskar smaken av kryddpeppar och lagerblad och det möra, välkokta köttet – och inte är det särskilt dyrt heller för till kalops kan du välja ett enklare kokkött, bara du låter grytan koka riktigt länge så det blir mört. Tillbehören varierar du som du känner för – rödbetor, inlagd gurka, kokta grönsaker, en god sallad… Avnjut gärna i skenet av levande ljus…

Kalops

Skånsk blir kalopsen om du tillsätter ett par morötter i grytan. Om du låter bli får du en ”vanlig” kalops. Det blir lika gott vilket som. Och vill du göra en helt annan köttgryta kan du ju alltid skära upp några palsternackor och blanda i. Då blir det inte kalops men ändå väldigt, väldigt gott! Till en gryta för 4-5 personer behöver du:

Ca 1 kg nötkött, t ex högrev
3 gula lökar 
2 morötter 
10 kryddpepparkorn 
1-2 lagerblad 
½ l vatten eller köttbuljong
salt och gitpeppar
smör och olja till stekning 
(1 msk maizena)
ev hackad persilja

Gör så här: Skär köttet i tärningar på 2×2  cm. Skiva morötterna och lökarna. Värm upp en stekpanna med smör och olja. Bryn köttet tillsammans med löken och morötterna. Bryn i omgångar så att köttet får fin färg och lägg efterhand över härligheten i en stor gryta.

Tillsätt vatten (eller buljong) och kryddor och koka kalopsen långsamt under lock på svag värme i ca 1-1½ timme. Red vid behov med lite maizena utrört i vatten och smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med hackad persilja vid servering. Servera med kokt potatis och valfria tillbehör.

Skånsk kalops på underbart ekologiskt oxkött, med potatismos (ekologiskt förstås) och Alex gurka från Boana gård. Bättre kan det inte smaka!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s