Panettone – en italiensk klassiker!

Italiensk panettone samsas väl med de svenska pepparkakorna!

Jag älskar de svenska klassikerna på julens kaffebord. Men det är aldrig fel att variera sig. Alltså får pepparkakor och lussekatter gärna sällskap av en italiensk panettone – en italiensk julklassiker. Det är en härlig jästkaka med många äggulor, som blir mycket smakrik och god. Passar alldeles förträffligt till adventskaffet – eller till ett glas italiensk mandellikör. Lite omständig är den att baka men den blir himmelskt god. Annars finns det förstås färdig panettone att köpa, i italienska specialaffärer och saluhallar, men också i välsorterade livsmedelsbutiker.

Det finns förstås en mängd olika recept och varianter på denna klassiska julkaka. Här är mitt:

50 g strösocker
25 g jäst
1,5 dl ljummet vatten (eller ta hälften vatten och hälften saft av pressad citrus, det blir jättegott)
3 äggulor
1 nypa salt
475 g vetemjöl
125 g mjukt smör
50 g sultanrussin
50 g vanliga russin
50 g suckat eller hackade apelsinskal
25 g smält smör

1 dl mörk rom, konjak, whisky eller brandy

Kvällen innan du ska baka kakan lägger du russinen i blöt i spriten – det ger dem extra fin smak.

Så här gör du:

Rör ner jästen och 1 tesked av sockret i det ljumma vattnet och låt stå i ca 10 minuter, tills blandningen blir lite skummig. Vispa äggulorna i en stor skål och rör ner jästblandningen, saltet och resten av sockret. Vispa ner 250 g av mjölet. Arbeta sedan in det mjuka smöret – ta lite i taget. Knåda sist i resten av mjölet och arbeta degen tills den känns elastisk och fast. Lägg den i en oljad bunke (eller en plastpåse) och låt jäsa till dubbel storlek – gärna på en varm plats.

Vält ut degen på mjölat bakbord igen och knåda in sultanrussin, russin och suckat tills all torkad frukt är jämnt fördelad. Lägg degen i en hög, rund kakform med en diameter på ca 18 cm och täck den med lite oljad plastfolie. Låt stå på en varm plats tills degen höjt sig till kanten på formen.Ta då bort folien och pensla med lite av det smälta smöret. Grädda kakan i 200 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i 20 minuter till. När kakan är torr inuti tar du ut den och penslar med resten av det smälta smöret. Låt kallna under bakduk.

Kakan går att frysa, men är mycket hållbar så det brukar aldrig behövas. Förvara den i plastpåse eller en burk med tättslutande lock istället!

Ett annat recept – och ett riktigt häftigt förslag på kakform – hittar du i Ingeborgs kök!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s