Engelsk fruktkaka

Ingenting är väl mer julaktigt än en klassisk engelsk fruktkaka! Många ingredienser ingår, och det tar sin lilla tid att baka den, men den är väl värd besväret! Här är mitt recept:

200 g torkad och hackad frukt, t ex dadlar och aprikoser
3 dl russin
50 g hackat apelsinskal
50 g hackad suckat
1/2 dl konjak eller whisky
1 dl apelsinjuice
225 g rumsvarm smör
2 1/2 dl socker, gärna råsocker eller farin
4 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kryddnejlika

Lägg torkad frukt, russin, apelsinskal och suckat i en bunke. Häll på konjak eller whisky och apelsinjuice. Blanda väl och täck bunken och låt dra i rumstemperatur i ett par timmar eller över natten.

Smörj och bröa en hålform som rymmer 2 liter.Sätt ugnen på 150 grader.

Rör smör och socker poröst och rör ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och häll mjölblandningen över den blötlagda frukten och rör om ordentligt. Rör sedan ner i äggsmeten och blanda väl. Klicka sedan ner smeten i kakformen. Släta till ytan och sätt in kakan längst ner i ugnen. Den ska gräddas ganska länge – minst 1½ timme och kanske till och med längre – lägg lite bakplåtspapper över mot slutet, annars blir den för mörk. Prova med en sticka och se om den är torr innan du tar ut den.

Ta ut kakan och låt den svalna en stund i formen innan den stjälps upp. Låt kallna med formen som lock och ställ den att mogna i kylen. Den blir godast om den får stå i minst ett dygn innan den serveras.

Saftig och god engelsk julkaka

4 kommentarer

    • Förlåt sent svar – jag har varit sjuk och bloggen har legat nere. Man kan absolut ha mandel och nötter i kakan – om du inte testade det så gör det nästa gång!

      Gilla

    • Ännu en kommentar jag inte såg i tid… Hoppas allt gick bra och ja, absolut, visst kan man ha mandel eller nötter i kakan!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s