Hemgjord apelsinsaft smakar himmelskt!

Har du druckit hemgjord apelsinsaft någon gång? I så fall vet du att det aldrig mer blir samma sak att dricka köpt. När min mamma gjorde egen apelsinsaft första gången, någon gång när jag var 9-10, blev det ett smakminne som levt kvar ända sedan dess, i snart 50 år, och numera gör jag åtminstone ett par flaskor saft varje vinter när apelsinerna är som godast. Ibland gör jag den på vanliga blonda apelsiner, ibland på blodapelsiner. Sen avnjuter jag saften med is, kanske en apelsinskiva, när jag är sugen på något riktigt gott att dricka.

Apelsinsaft

Till 2 flaskor behövs:

2 kg apelsiner, blonda eller blodapelsiner
1, 8 l strösocker
2 1/2 msk citronsyra
1 l vatten

Gör så här: Borsta apelsinerna noga i varmt vatten. Skala av det yttersta, gula skalet tunt med en potatisskalare. Varva skal, socker och citronsyra i en bunke.

Koka upp vattnet och häll det över skal- och sockerblandningen till en lag. Låt stå tills lagen kallnat och rör om så att sockret löser sig.

Dela och pressa apelsinerna och tillsätt saften till lagen. Sila genom en fin sil eller silduk och häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut och förvara svalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s