Crockpot: Pulled beef till tortillas, tacos eller i hamburgerbröd

Jag gillar verkligen min Crockpot. När jag först fick hem den tänkte jag att den där kommer jag nog inte att använda mycket, den tar ju bara upp plats där den står i mitt lilla kök… Men det blev precis tvärtom. Jag använder den jämt och ständigt, och plötsligt har långkok blivit både roligare, enklare och mindre tidsödande. Visst, jag gör fortfarande kalops på alldeles vanligt vis, som mamma lärde mig. Och jag kokar både högrev i gryta, och lagar fläskstek i ugnen, precis som på mormors tid. Men med min Crockpot gör jag långkok oftare nu. Och det är enbart positivt, eftersom långkokt mat oftast smakar så väldigt gott.

Häromdagen lagade jag pulled beef, som jag sedan serverade till tortillabröd, med bland annat picklad lök och salsa. Funkar också utmärkt istället för burgare i hamburgerbröd, för den som föredrar det.

Pulled beef i Crockpot

Köttet ska koka på svag värme i 8 timmar, så laga gärna till dagen innan och förvara det färdiga köttet i kyl. Sedan kan det värmas i en kastrull med en klick smör innan det serveras på valfritt vis. Det går också utmärkt att frysa in till ett annat tillfälle. 

1 kg högrev
1 påse jerk-krydda (Santa Maria)
1 burk krossade tomater
2 gula lökar
2 msk oxfond
1 msk honung eller farinsocker
1 dl tomatketchup
2 msk sötstark senap
2 dl mörkt öl
3 dl vatten
salt och svartpeppar

Gör så här: Gnid in köttet med kryddblandningen. Lägg det i din crockpot. Skala och dela lökarna i klyftor och lägg runt köttet. Salta och peppra på köttet och ringla över honung (eller strö över farin). Häll på krossade tomater, ketchup, senap, fond, öl och vatten. Sätt på locket och ställ in crockpoten på lägsta värme. Koka i 8 timmar. Känn om köttet är så mört att det går att dra isär med två gafflar – om inte, låt det koka ett par timmar till. När det är klart tar du upp det, drar isär det och förvarar det kallt. Häll gärna över ett par slevar av det goda kokspadet också.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s