Tacolandskapskampen – Närke

Jag har valt landskapet Närke till min landskapstaco och det här tacoreceptet knyter an både till Närkes landskapsrätt, Skomakarlåda, och det närkingska landskapet i all dess mångfald. Nötköttet tillagas i en CrockPot med goda kryddor, öl och lök tills det blir mört och fint och serveras i Old el Paso Stand n Stuff mini med syrlig äppelsalsa och krispig picklad lök. Toppa gärna med andra goda Old el Paso-produkter, som Mexicana Sweet Habanero eller Mexicana Smoky Chipotle Chili Salsa och servera Mexicana Blue Corn & Sea Salt Tortilla Chips till härligheten.

Receptet blir lagom för 6-8 hungriga tacoälskare.

Pulled beef

Det här är ett riktigt långkok, perfekt för din CrockPot. För att köttet ska bli så mört att man kan dra isär det med en gaffel behövs minst 8-9 timmars koktid. Men när du väl gjort förberedelserna sköter sig alltsammans självt.

1 kg högrev
2 skivade gula lökar
1 påse Old el Paso Fajita Spice Mix Smoky BBQ
ca 200 g rimmat sidfläsk i skivor
2 dl öl, gärna en pale ale
ev 1-2 msk amerikansk whiskey

Gör så här: Bryn löken i en panna och lägg i grytan. Gnid in köttet med Old el Paso Fajita Spice Mix Smoky BBQ och lägg över löken. Täck köttet med fläsket och häll över ölet och, om du vill, whiskeyn. Koka 8-9 timmar på låg. När köttet är klart är det så mört att du kan dra isär det med en gaffel.

Äppelsalsa

I den här salsan ingår svenska äpplen. De ger extra fräschör till den härliga smaken av koriander. Den som har turen att ha tillgång till de Sickelsjö vinäpplen som är Närkes landskapsfrukt använder förstås dessa. Men Aroma, Ingrid Marie eller någon annan svensk äppelsort går också utmärkt.

1 kruka koriander
10-15 physalis (kapkrusbär)
1 svenskt äpple
saften av ½ lime

Gör så här: Mixa koriander och physalis i en mixer eller matberedare till du får en hyfsat slät röra. Häll i limesaft. Kärna ur äpplet och dela det i mindre bitar. Lägg i matberedaren och kör tillsammans med de övriga ingredienserna tills äpplet blivit finfördelat. Häll upp salsan i en skål eller burk och servera till tacos.

Picklad lök

Den här lättlagade och supersnabba picklade löken gör du medan köttet kokar i sin CrockPot. Den smakar fantastiskt till ”skomakartacos”. Du kan naturligtvis byta ut löken mot rödlök eller silverlök om du önskar.

2 gula lökar

 Lag:

1 dl strösocker
2 dl ättiksprit, 12 %
3 dl vatten

Gör så här: Blanda ingredienserna till lagen och rör om tills den blivit klar. Skiva löken tunt och lägg i lagen. Ställ den picklade löken kallt en timme innan servering.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s