Alla Hjärtansfika med Sverigekaka

Sverigekakan i form av ett hjärta, till Valentindagen

I morgon, den 14 februari, firar vi Alla Hjärtans Dag. Och till fikat plockar jag fram en favorit i repris, nämligen den underbara Sverigekakan – för dagen bakad i hjärtform förstås!

Det här är en av de absolut godaste kakor jag vet så har du inte testat den är det verkligen dags att göra det! Receptet hittar du här.

Bakgrunden till Alla Hjärtans Dag-traditionen lär för övrigt stå att finna hos en präst vid namn Valentius. Han levde och verkade i Rom ett par hundra år efter Kristus, under en tid då kejsaren hade förbjudit äktenskap mellan unga människor. Anledningen? Han hade tydligen svårt att få ihop unga, starka män till sina arméer, och skyllde detta på att gifta män inte ville lämna sina kvinnor.

Den gode Valentius tyckte att kejsaren hade fel som ville hindra unga människor från att bejaka kärleken, så han vigde i yttersta hemlighet förälskade unga par, något han senare fick ångra bittert. Valentius fängslades och dömdes till döden, men under sin tid i fängelset blev han förälskad i fångvaktarens dotter. Det sägs att han skrev kärleksbrev till henne; brev som han undertecknade med ”Din Valentin”…

Sant eller ej, det får andra avgöra, men en rar historia är det och nog är den värd i alla fall en mjuk kaka?

Trevlig Alla Hjärtans-dag, alla bloggläsare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s