Klassiska frasvåfflor

Klassisk frasvåffla med varma, halvt mosade hallon och vispad grädde - men den kan också serveras med salta tillbehör så klart!

De här frasvåfflorna är ingenting för kalorijägare, men om man vill slå på stort på Våffeldagen är de sannerligen tacksamma att bjuda på – det är inte många som kan motstå dem…

Själv åt jag inte frasvåfflor förrän jag var 7, 8 år faktiskt – i vår familj var det tradition att grädda äggvåfflor. Så min första frasvåffla åt jag faktiskt på ett kafé i Visby! Den smakade himmelskt…

Frasvåfflor som innehåller vispgrädde i smeten behåller det mesta av sin frasighet även om de serveras lite ljumma. De kan alltså gräddas lite i förväg och sen serveras. Och de passar lika bra med söta tillbehör som med salta – servera gärna skålar med både salt och sött på våffelfesten så kan gästerna själv välja hur de vill ha sina våfflor!

För den som vill undvika grädden, eller som helt enkelt tycker det blir lite väl dyrt med 4 dl vispad grädde i våffelsmeten, finns ett alternativt recept här.

Till 8-10 laggar behövs:

2½ dl kallt vatten
Knappt 3½ dl vetemjöl
1 krm salt
4 dl vispgrädde
smör till gräddning

Rör ihop vatten, mjöl och salt till en jämn smet. Vispa grädden hårt och vänd ner den i smeten. Grädda våfflorna i några minuter, tills de får fin färg. Servera antingen med sylt eller bär och vispad grädde.

Tips! En god romröra passar också bra att servera till. Du gör enkelt en genom att röra ihop 2 dl gräddfil med en liten burk rom av något slag. Klipp ner lite färsk gräslökeller rör ner ett par matskedar finhackad gul eller röd lök och servera!

Frasvåfflor blir mycket läckra med salta tillbehör - här en läcker röra på rom och gräddfil.
Perfekt tillbehör för gäster som inte är så förtjusta i "vanliga", söta våfflor!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s