Döner kebab

Döner kebab är den klassiska turkiska kebaben. Den görs oftast på utbankat lammkött i tunna strimlor men det fungerar alldeles utmärkt med färs. Den tar lite tid att göra – vill du förenkla kan du använda exempelvis renskav eller fryst kebabskav istället. Då blandar du köttet med kryddorna och låter marinera några timmar innan du steker det.

500 g lamm- eller nötfärs
1 gul lök
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk malen rosépeppar
1 msk spiskummin
1 msk torkad timjan eller oregano
½ msk salt
½ msk svartpeppar

Gör så här: Lägg färsen i en bunke. Riv löken ner i bunken och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda noga.

När färsen är blandad ska den pressas ihop ordentligt. En bra metod är att använda två plastlådor – t ex de större glassförpackningar som man brukar diska och spara. Lägg färsen i den ena lådan, sätt i den andra lådan och pressa så hårt som möjligt så att luftbubblorna försvinner och färsen blir fast och kompakt. Allra bäst blir resultatet om du låter färsen vila under tyngd i kylen över natten, men om du pressar rejält funkar det även att tillaga den direkt.

Värm ugnen till 125 grader. Lägg färsen i en stekpåse (finns i de flesta matbutiker), stick en stektermometer mitt i färsen utan att förstöra stekpåsen och knyt ihop påsen ordentligt. Lägg i ugnsform och ställ in i ugnen. Den är klar när innertemperaturen i färsen nått 65 grader.

Låt färsen svalna och svep sedan in den i folie och låt vila i kyl någon timme. Ta fram och hyvla eller skär tunna skivor med kniv. Halstra på hög värme i stekpanna och servera sedan med pitabröd, sallad, rödlök, feferoni och goda såser och röror.Turkmat10