Solrosknäck

Härlig knäck, här med solrosfrön istället för hackad mandel!

Knäck är nog mitt absoluta favoritgodis till jul – därav antalet knäckrecept här på sidan… Om jag skulle vara tvungen att välja att laga en enda godissort till jul, ja då fick det bli just knäck. Jag behöver bara stoppa en enda knäck i munnen för att vara tillbaka i barndomens sorglösa juletider, och fortfarande tycker jag att min mammas knäck är den godaste som finns trots att hon kokade den helt på känn och utan recept. Eller kanske just därför…

Knäck går dessutom att göra i många olika varianter. Med messmör, till exempel – jättegott, och något som brukar gå hem även hos den som inte alls gillar messmör i vanliga fall.

Man får också en underbar knäck om man blandar solroskärnor i knäcksmeten istället för den klassiska mandeln. Här är mitt recept:

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
½-1 dl rostade solrosfrön, gärna hackade (Risenta har en bra variant som passar fint här!)

Häll grädden, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Koka utan lock på medelvärme, så att knäcksmeten bubblar men inte kokar över. Rör om då och då – men inte alltför ofta för då kan knäcken bli sockrig. Koka 30-40 minuter eller till dess du kan göra kulprovet – då är smeten klar. Om du använder termometer gäller följande: koka smeten till 120 grader för en mjuk knäck, 125 grader för hårdare och 130 grader för en riktigt hård knäck

Rosta solroskärnorna i torr, het stekpanna – passa noga så de inte bränns vid. Rör ner kärnorna när smeten är klar, och häll sedan upp i knäckformar. Låt kallna och förvara sedan i burk i kyl eller skafferi.

Knäck och klementiner - lite av julens goda...

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s