Det kära pepparkakshuset…

Det blir ingen jul utan pepparkakshus!

Få bakverk är väl så intimt förknippade med julstämning som just pepparkakshuset. Delarna går sönder, vi bränner oss på det heta sockret och i värsta fall rasar hela hustaket när vi väl får ihop det – men inte vill man vara utan det i alla fall!

Själv brukar jag variera mig år från år. Vissa år är jag lat och köper färdiga delar att montera ihop – andra år gör jag huset från grunden, med hembakad pepparkaksdeg och egna ritningar. För det mesta fuskar jag till hälften, dvs jag köper degen färdig och bygger huset själv… Sällan gör jag något storslaget bygge, en enkel pepparkaksstuga duger gott åt mig, men för den som vill bygga ett arkitektoniskt mästerverk finns det massor av inspiration på nätet.

Oavsett vilket man väljer är det mysigt och trevligt att göra pepparkakshus – och dekorera det fint kan man ju göra även om man köper ett färdiggräddat!

Det är bara fantasin som sätter gränser när pepparkakshuset ska dekoreras!
Mina pepparkakshus blir aldrig särskilt tjusiga, men hemtrevliga är de på gottebordet!

Man kan också göra det väldigt enkelt för sig och helt enkelt bygga en ”pepparkaksborg”, till det behövs egentligen bara fyra lika stora väggar som man skär ut så de ser ut som om de har skyddsvärn – det blir faktiskt jättefint!

Ett annat alternativ, för den som inte vill bygga ett pepparkakshus men ändå vill få den där speciella julkänslan som det ger, är att ”limma ihop” vanliga pepparkakor i valfri form till små ljuslyktor. Snyggt och väldoftande på julens gottebord!

För den som vill göra sin egen pepparkaksdeg till huset är den här mycket stadig och stabil och lätt att hantera. Satsen räcker till ett medelstort hus i ungefär samma storlek som de färdiggräddade. Tänk på att baka degen i god tid, minst en dag innan det är dags att bygga hus!

150 gram smör
5 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
1 msk vardera av kanel och ingefära samt ½ msk vardera av kardemumma och nejlikor
1 msk bikarbonat
17-18 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Rör samman smör, socker, sirap och vatten. Tillsätt kryddor och bikarbonat och arbeta in mjölet. Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den tills den blir riktigt smidig och fin. Ställ den i kylskåpet och låt vila över natten.

Kavla ut degen något tjockare än till vanliga pepparkakor och skär ut husdelarna enligt din mall. Lägg en eller två delar i taget på smorda plåtar och grädda i 250º ungefär 4-5 minuter eller tills de blivit bruna. Det är viktigt att hålla ordentlig koll – de får absolut inte vara mjuka men de bör heller inte bli så bruna att de ser brända ut…

Så snart du tagit ut plåten lägger du tillbaka mallen på den gräddade husdelen och skär till kanterna så de blir helt raka (de blir alltid lite ”bulliga” när de gräddas).  Låt sedan delarna stelna och kallna på plåten. Sen dekorerar du dem efter tycke och smak och med allt från florsockerkristyr till non stop till geléhallon… Jag sätter alltid fast gelatinblad i fönstren, det ser jättefint ut!

Florsockerkristyren är lätt att göra själv, bara att blanda florsocker med lite äggvita och blanda till en lagom tjock smet. Men det finns också att köpa färdigt, bland annat på Panduro faktiskt – de har en jättebra kristyr i olika färger som egentligen är ämnad för cupcakes av olika slag men som är perfekt till pepparkakshuset!

Har man inte plats att göra ett helt jullandskap kan man ju i alla fall låta huset flankeras av några fina pepparkaksgranar...

Kul är att göra ett litet landskap till huset. Jag har inte så mycket plats men kan man göra lite utrymme kan man skapa en massa fint runt omkring, som granar, marsipantomtar och annat… Själv brukar jag i alla fall ställa upp ett par granar kring huset, alltid något!

Jag sätter alltid ihop mina pepparkakshus med smält socker. Det är ett riktigt pillrigt göra och en gång brände jag mig så jag hade blåsor på händerna ända till nyår men smärtan gick över snabbt och huset var vackert och doftade jul! Kom bara ihåg att genast stoppa händerna under rinnande kallt vatten om olyckan skulle vara framme!

Den här sidan är otroligt härlig och ger massor av inspiration när det är dags att baka pepparkakshuset! Även pepparkakshus.net är väldigt bra! Och är du redan en avancerad pepparkakshusarkitekt kan du kolla på den här amerikanska sidan, oj oj oj vilka snygga hus man kan göra…

Vackra pepparkakshjärtan gör sig fint i köksfönstret!

En annan sak som jag alltid gör är stora pepparkakshjärtan som jag trär röda band i och hänger upp i köksfönstret. Jag brukar skära ut dem för hand och trycka ett hål i dem, och sen gräddar jag dem som vanligt – de ska vara lite tjockare än vanliga pepparkakor men inte så tjocka att de blir för tunga. Låt dem ligga plant tills de kallnat helt och dekorera dem sedan – det skapar fin julstämning i köket!

God jul!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s