Pizza Bianci – vit pizza

Några av de bästa pizzor jag har ätit har jag ätit i Rom. Och så ska det ju vara. Endast Italien italienska pizzor har, om man säger så. Tunn och knaprig botten och försvinnande god fyllning är den italienska pizzans signum, och en av de allra godaste är den ”vita” pizzan – alltså den som inte innehåller tomatsås. Istället för att bre på tomatsås penslar man degbotten med god olivolja och utgår från det. Väl din egen favoritdeg – eller köp färdig – eller följ receptet nedan. Tänk på att kavla ut den så tunt som det bara går för att få den riktigt god. Sedan är det bara att välja och vraka bland påläggen.

Pizzadeg för 4 portionspizzor eller en familjepizza

2 ½ dl ljummet vatten
2 msk olivolja
½ tsk salt
6 dl vetemjöl eller 4 dl vetemjöl & 2 dl durumvete

Gör så här: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, olja, mjöl och salt. Arbeta ihop till en smidig deg och jäs övertäckt i ca 30-40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper och dela den i 4 delar. Kavla varje deg till en tunn, rund pizza. (Eller kavla ut till en stor familjepizza). Lägg på fyllning och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter4.

Här är några av mina favoritpålägg:

Smörfräst bladspenat, mozzarella och pesto

Salsiccia (italiensk fläskkorv), färska tomater, riven parmesan och svarta oliver. (Dra skinnet av korven, skär den i tärningar och fräs den i olivolja innan du fördelar den på pizzan!)

Färska basilikablad, gröna oliver och mozzarella

Parmaskinka, mozzarella och ruccola

Mozzarella, riven pecorino och generöst med svartpeppar

Tips! Du kan givetvis använda samma deg för traditionell pizza med tomatsås som grund!Bild7