Fettuccine Alfredo

Fettuccine serverad med smör och ost omnämns redan i ett recept från 1400-talet. Då kallas det maccaroni romaneschi (romersk pasta) av den norditalienske kocken Martino da Como, som var aktiv i Rom. Receptet anger att nudlarna ska kokas i buljong eller vatten, att man sedan ska tillsätta smör, en ”god ost” (ingen närmare anvisning om vilken ost) och ”söta kryddor”, vad det nu månde vara.

Dagens fettuccine Alfredo uppfanns av Alfredo di Lelio i Rom i början av 1900-talet. Han ska då ha arbetat på familjens restaurang i Rom, en restaurang som drevs av hans mor och som  var belägen på Piazza Rosa (ett torg som byggdes bort 1910). Hans hustru Ines hade fått dålig aptit efter att ha fött deras första barn Armando, så Alfredo experimenterade med sin fettuccine och tillsatte extra smör och grädde och vips så kom Ines aptit tillbaka. Undra på det för, som sagt, denna pastarätt är vansinnigt god.

I Italien serveras ofta pasta som primi – dvs förrätt – medan vi här i Sverige ofta äter större portioner som huvudrätt. Kanske är det för att den ska bli mer matig som man idag tillsätter allt möjligt till Alfredon – jag har t ex sett recept på fettuccine Alfredo med kyckling, med bacon, och så vidare. Och inget fel i det, men jag vill hellre ha den som den ”ska” vara. Krämig och mild med tydlig smak av smör och parmesan, med endast lite persilja tillsatt. Här är mitt recept:

Fettuccine Alfredo

500 g fettuccine

Sås:
50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl riven parmesan

Salt och svartpeppar

(Persilja)

Gör så här: Koka pastan efter anvisningarna på förpackningen. Häll av det allra mesta av pastavattnet, men se till att pastan inte ligger helt torr i kastrullen – låt en matsked eller två av pastavattnet vara kvar.

Smält smöret på medelvärme. Det får inte bli brynt. Tillsätt grädden och låt den få ett uppkok. Dra sedan ner till sparlåga och häll i den rivna osten. Låt sjuda på svag värme och rör om tills dess att såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar och häll såsen över fettuccinen. Servera, gärna med en persiljekvist på toppen.