Cannoli

Cannoli är en underbar kaka, med ursprung på Sicilien, med ett knaprigt krokantskal och fyllning av len ricottakräm. Smaksättningen kan variera, ofta innehåller fyllningen choklad, kanderad frukt eller nötter.

Cannoli är inte helt enkelt att baka hemma i köket men med lite tålamod och kärlek brukar det fungera. Kruxet är att få tag i cannoli-rör, men det går att tillverka egna. Såga till lagom långa rör (ca 12-13 cm) av ett kvastskaft, sandpappra dem tills de är mjuka och olja sedan in dem med solrosolja eller annan smakneutral matolja. Rören går att använda många gånger. Receptet ger ca 15 cannolis.DSC_7504-2

 Dag 1 – gör fyllningen

500 g ricotta
300 g florsocker
100 g kanderad frukt, t ex syltat apelsinskal eller hackade cocktailbär
ev 50 g hackad choklad
2 tsk vaniljsocker

 Gör så här: Blanda ricottan med florsocker och vaniljsocker och tillsätt sedan den hackade frukten och ev choklad. Förvara i kyl över natten.

Dag 2 – baka krokantrören

150 g vetemjöl
1 tsk kakaopulver eller snabbkaffepulver, för färgens skull
1 tsk strösocker
1 knivsudd salt
Ca 20-25 g smör
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk torrt vit vin
1 äggvita

1 äggula – att fästa ändarna med
solrosolja att fritera i

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Knåda in smöret och tillsätt sedan äggvita och vin. Knåda tills degen håller samman och fått en kompakt konsistens, packa sedan in den i plastfolie och låt den vila i kylen en timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och halva ut den till 1 mm tjocklek. Ta ut rundlar på ca 10 cm och linda dem runt rören. Pensla kanten på ena sidan med äggula och pressa samman kanterna där de möts.

Värm solrolsoljan till 170 grader (använd en hushållstermometer för bästa resultat) och fritera ett rör i taget tills skalet svällt något och fått en gyllenbrun färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. När rören blivit helt kalla fyller du dem med ricottakrämen och doppar ändarna i hackad choklad, hackade (osaltade) pistagenötter eller något annat du tycker om. Pudra florsocker över och servera.

De här kakorna ska serveras direkt men håller form och knaprighet åtminstone fyra-fem timmar i kyl.

Och apropå Cannolu – du har väl sett Gudfadern…?