Stuvade ärter – klassisk husman som är jättegott till korv!

Husman på spisen!

Jag vet att det är många som anser matlagning och andra ”hemmasysslor” vara en kvinnofälla. Jag förstår hur de menar men jag håller inte med. Varför skulle det vara en fälla när kvinnor lagar mat, men hippt och coolt när män gör det? Men de har rätt så till vida att samhället i stort inte värderar kvinnors göranden och låtanden lika högt som mäns. Se bara på matprogrammen i TV, till exempel. En överväldigande majoritet av TV:s så kallade ”stjärnkockar” är män, och de hyllas i det oändliga, medan den stora majoriteten av ”hemmakockarna” troligen är kvinnor. Som sällan får någon uppmärksamhet, förstås. Det är liksom inte lika coolt att laga husmanskost till barnen som  att hasta runt i ett TV-kök och se viktig ut när man lägger gräslöksstrån i kors på en tallrik…

Själv väljer jag dock det enkla och rustika. Utan stress och utan image. Men med mycket smak  och tradition. Som stuvade ärter på min mammas sätt, serverade med stekt korv. Det är svensk husman när den är som bäst!

Till fyra personer behöver du:

2 burkar ärter (eller 2 burkar ärter & morötter)
2-3 dl mjölk
2 dl spad från burkarna
2 msk smör
2½-3 msk vetemjöl
Salt och en liten nypa  socker (ev vitpeppar)

Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjölet. Rör om ordentligt så att mjölblandningen inte blir bränd. Tillsätt så ärtspad och mjöl, lite i sänder. Rör hela tiden och se till blandningen får ett litet uppkok mellan varven, så att stuvningen blir riktigt slät och fin. Krydda med salt och en liten aning socker. Jag brukar sällan  ta peppar i, men det är klart du kan göra om du vill, det är en smaksak. Tillsätt ärterna och håll stuvningen varm medan du steker lite korv av valfri sort till. Av tradition äter vi frukostkorv till denna rätt, men det är ju precis lika gott med falukorv eller varför inte bräckt skinka!

Servera med mjölk, mineralvatten eller lättöl och gärna också knäckebröd och smör.

Serverat!

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s