Slottsstek – Herrgårdsstek

Kärt barn har många namn och den här ljuvligt goda anrättningen kallas både slottsstek och herrgårdsstek. En svensk klassiker med anor från tidigt 1900-tal, som ofta serverades som söndagsmiddag i mitt barndomshem.

Slottsstek

Till ca 6 personer behöver du:

1 kg fransyska
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
3 schalottenlökar eller 1 rödlök
smör
6 kryddpepparkorn
6 ansjovisfiléer
2 msk konjak
2 tsk ättika (12 %) eller 1 tsk ättiksprit (24%)
1 tsk strösocker
5 dl köttbuljong (tärning + vatten eller fond)
2 dl vispgrädde
2-3 tsk majsstärkelse

Gör så här: Bind upp fransyskan med steksnöre till en rund form – om du använder nätad fransyska så låt nätet sitta kvar. Gnid in köttet med salt och peppar.

Skala och skiva löken tunt.

Bryn köttet runt om i en stekgryta och tillsätt kryddpeppar, ansjovis, konjak, ättika och socker. Låt detta fräsa med köttet några minuter.

Tillsätt buljongen och bräsera (typ sjud) köttet långsamt på svag värme under lock. Vänd steken då och då. När innertemperaturen är 75 grader (efter ca 1 timme) är köttet klart. Ta upp det och låt det vila i folie.
Koka ihop skyn och smaka av med salt och peppar. Sila ner den i en kastrull, häll i grädden och red med majsstärkelse utblandat med lite vatten. Smaka av igen – kanske behövs lite mer salt och peppar?
Ta loss steksnöret på steken och skär köttet i tunna skivor och servera med kokt potatis eller ett gott potatismos, grönsaker, gelé och den goda såsen.