Engelsk kola: Treacle toffee eller Bonfire Toffee

Treacle Toffee är en klassisk hemlagad kola som av tradition avnjuts i England just till Halloween och på Guy Fawkes Night. Eftersom Guy Fawkes Night också ofta kallas Bonfire Night kallas också den här kolan ofta Bonfire Toffee.

Guy Fawkes NIght, eller Bonfire Night, firas den 5 november. Bild från BBC

Engelsk kola skiljer sig lite från våra svenska kola och knäck eftersom den traditionellt lagas på en sirapsliknande melass, och demererasocker (råsocker). Använd alltså mörk sirap till denna läckra kola, och gärna också råsocker och/eller farin istället för strösocker! Den blir knäckig men samtidigt spröd, och smakar alldeles förträffligt!

Du behöver:

100 g smör
3½ dl råsocker eller farin (eller en blandning av båda delar)
3 msk vatten
2 msk mörk sirap

Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Värm kolasmeten under omrörning och koka på medelstark värme i en kvart-tjugo minuter. Använder du termometer är kolan klar när den uppnått 122 grader – annars kan du också göra kulprovet för att se om den är färdigkokt. Det är enkelt; ta bara lite kolasmet och droppa ner i ett klas kallt vatten. Om du kan forma smeten till en kula är kolan klar!

Olja in en form ca 20×20 cm och häll i kolasmeten. Låt den svalna lite och skär den sedan i rutor på sådär 2×2 cm. Låt sedan kolan stelna i kylen. När den är klar är det lätt att bryta i bitar efter de utskurna rutorna. Tips! Pudra lite kakao över kolorna när du serverar dem. Eller tillsätt 1 msk kakao i kolasmeten när du kokar den!

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s