Kyckling i vin

Långkok är bland det bästa jag vet, vilket förstås ni vet, ni som följer min blogg. Häromdagen lagade jag en himmelskt god kyckling i min crockpot – här är receptet:

Kycklingdelar kokta i vin

Jag använde kycklingben den här gången, men det går bra med andra delar av kycklingen. Till 4 portioner blir det lagom med:

1 kg kycklingdelar
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
en knippa färsk timjan
en knippa färsk salvia
2 dl rött vin
1 dl vatten
1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här: Lägg kycklingdelarna i din crockpot. Skala löken och skär den i klyftor, och stick ner dessa mellan kycklingbitarna. Skala vitlöksklyftorna och lägg ner dem hela i grytan. Salta och peppra och strö över salvia och timjan. Häll över vin, vatten och olja och sätt grytan på lägsta värme. Låt koka i 5-6 timmar och resultatet blir en enastående mör och härlig kyckling som kan serveras med ris eller kanske klyftpotatis och en god sallad. Jag dricker gärna ett glas rött till denna rätt.

Tips! Om du gör rätten i ugn, så gör likadant men använd en ugnsfast form som du smörjer med lite olja. Sätt ugnen på 125 till 150 grader och täck rätten med ugnsfolie och ställ in den i mitten av ugnen. Titta till den ibland under tillagningen, så att inte kycklingen fastnar i botten. Det tar ca 2 timmar.