Sockerkaka – ett bra grundrecept

Sockerkaka är en verklig klassiker, och alltid tacksamt att baka. Lätt, billigt och gott – och snabbt går det också.

Mitt bästa sockerkaksrecept är också mitt enklaste. Här är ett bra grundrecept som alltid ger ett lyckats resultat:

Sockerkaka – grundrecept

2 ägg vispas med 2 dl socker. Smält en klick smör (ungefär 50  g) och tillsätt 1 dl vatten eller mjölk. Koka upp och häll den kokande vätskan i äggsmeten. Sedan blandar du 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker och rör ner i smeten. Häll i smord och bröad form och grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ungefär 35-40 minuter. Kakan blir saftig och god utan att vara onödigt fet eller överdrivet söt. Och den kan varieras i det oändliga.

Chokladkaka

Ett förslag är att byta ut ½ dl mjöl mot ½ dl kakao. Det blir en enkel men jättegod chokladkaka.

Kardemummakaka

Tillsätt ett par teskedar stött kardemumma till grundsmeten om du vill ha en gammaldags kardemummakaka. Uteslut vaniljsockret om du vill, men annars passar kardemumma och vanilj mycket bra ihop.

Pepparkaka

En enkel mjuk pepparkaka får du om du använder filmjölk, gräddfil eller liknande istället för vatten och kryddar med de klassiska pepparkakskryddorna (kanel, nejlikor, ingefära, kardemumma…). Ett par matskedar lingonsylt eller äppelmos i smeten gör kakan riktigt saftig och god.

Smak av citron eller annan citrusfrukt

Ibland gör jag citruskaka. Då byter jag ut vätskan mot lika mycket färskpressad citron, lime eller apelsin istället, och river ner lite skal i smeten. Man kan utesluta vaniljsockret om man vill, men det gör jag sällan – jag tycker att den söta vaniljsmaken bryter av så fint mot det syrliga.

Blåbärskaka

Det går också utmärkt att blanda i en deciliter bär eller två. Blanda bären i lite vetemjöl först så sjunker de inte till botten i formen.  Blåbärskaka är klassiskt, men prova gärna hallon eller björnbär också. OBS! Om du använder djupfrysta bär ska du inte tina dem.

Konjakskaka

En riktigt spännande konjakskaka får du om du tillsätter 1 msk konjak i smeten. På samma sätt kan du förstås använda whisky eller mörk rom, eller varför inte calvados? Passar synnerligen bra just nu när det är kallt och ruggigt ute…

Som sagt – oändliga variationer alltså… Och vad du än väljer för smaksättning i sockerkakan kommer dina fikagäster garanterat att bli nöjda vare sig de får blåbärskaka, konjakskaka eller en härligt gammaldags kardemummakaka – eller en alldeles vanlig sockerkaka!