Julkorv på mormors vis

Att göra egen korv är lättare än man kan tro, så har du en köttkvarn (eller någon vän du kan låna av) så prova! Det är både billigare och godare än köpt korv!

Till ca 2½ kilo korv behöver du:

5 m fjälster (finns i butik eller kan beställas)

ca 1,2 kg fläskkött (exempelvis karré, bog eller grytbitar av gris)

ca 300 g nötkött (fransyska, högrev eller rostbiff)

3-4 kokta kalla potatisar

1 msk salt

1 tsk vardera av vitpeppar och svartpeppar

1 tsk ingefära

1 dl grädde eller mjölk

Gör så här:

Lägg fjälstren i blöt i vatten en stund och spola sen ur dem genom att fästa dem på vattenkranen – då ser du att de är hela. Mal köttet och potatisen i kvarnen och blanda färsen med salt, peppar och kryddor samt grädde. Fäst fjälstret på köttkvarnens korvhorn genom att helt enkelt trä upp det och sedan fyller du successivt mataren med färs. Stoppa korven ganska så hårt, men inte så hårt att den spricker vid kokning. Gör 10-15 cm långa korvar genom att måtta och sen liksom snurra runt det långa, fyllda fjälstret ett par varv så att den långa korven delar upp sig. Om du vill kan du fästa bomullssnören vid ”avdelningarna”. Sjud korven med lite lagerblad, kryddpeppar och lök i omkring en kvart. Det du inte ska använda direkt fryser du bara in – passar perfekt till potatismos och råkost längre fram i vinter!

Tips! Du kan använda samma mängd färs istället om du tycker det verkar mastigt att mala ditt eget kött! Då går korvstoppningen ännu snabbare!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s