Mannagrynspudding

Mannagrynspudding är en enkel men mycket god dessert som passar att äta exempelvis efter en soppmiddag – eller som ett läckert mellanmål. Snabbt går det också, så har du aldrig testat så prova! Man kan servera den antingen med en god sylt eller med en härlig saftkräm – oavsett vilket blir det jättegott!

Koka först en god mannagrynsgröt. Till fyra behövs 8 dl mjölk, 1 1/4 dl mannagryn och 1 tsk salt. Koka upp under omrörning och låt sedan puttra på svag värme i ca fem minuter.

Rör ner 2 uppvispade ägg och 2 msk socker i den färdigkokta gröten. Smaksätt med 1 dl russin eller 2 rivna bittermandlar och häll smeten i en ugnsfast form. Grädda i 200 grader i ca en halvtimme tills puddingen blivit fast och fin och fått en härligt gyllene färg.

En god saftsås är ingen konst att laga. Till 3 dl sås behöver du 1 dl saft (jag gillar jordgubbssaft bäst men hallon eller blandsaft fungerar förstås lika bra!) och 2 dl vatten. Blanda detta med 1 msk potatismjöl i en kastrull och värm under omrörning tills såsen tjocknar. Ett hastigt uppkok – inte mer för om såsen kokar blir den tunn igen. Så dra kastrullen av plattan och servera såsen varm eller kall till puddingen.

Man kan också tänka sig att servera puddingen med varma, mosade bär. Färska om det är säsong, annars frysta som värms en stund på spisen. Jättegott!

Tips! Har man ont om tid går det jättebra att servera mannagrynsgröten som den är. Jättegod dessert med saftsås, sylt eller bär!

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s