Gräddig rotfruktsgratäng med eller utan kött!

Vinter är rotfruktstider; sällan smakar de lika gott som just den här årstiden! Blanda potatis, morötter, palsternacka och selleri i en härligt gräddig rotfruktsgratäng och du har en värmande måltid för en billig penning!

Vill du kan du tillsätta lite valfritt kött (rester av söndagssteken, ojämna skivor av pålägg, bacon, korv…) men det är alls inte nödvändigt – den här gratängen blir lika god även med enbart rotsaker! Receptet räcker till 4 personer men kan lätt fördubblas. Varför inte laga dubbel sats och frysa in i portionsförpackningar till matlådor och luncher?

Du kan självklart också byta ut rotsaker mot andra, eller lägga till som du själv vill. Sötpotatis är exempelvis underbart gott i den här gratängen, liksom persiljerot och svartrot! Eller välj efter pris; om det är extrapris på morötter kan du till exempel utesluta de lite dyrare palsternackorna och slänga i extra många morötter!

Skala och skiva 5-6 potatisar, 2-3 morötter, 2-3 palsternackor, ½ purjo och en liten bit rotselleri. Varva i ugnsfast form med salt, peppar och eventuellt tunna skivor/strimlor av kött eller korv. Häll på 3 dl mjölk, grädde eller gräddmjölk och toppa med riven ost. Gratinera på 175-200 grader mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg och alla rotsakerna är mjuka.

Tips! Gör gratängen helt vegetarisk/vegansk genom att utesluta köttet och använda en sojaprodukt istället för grädde! Och om du bjuder både ”köttätare” och veganer på middag samtidigt kan du ju alltid servera lite bacon eller korv vid sidan av!

Härligt gräddig rotfruktsgratäng, här med rökt bog som extra smaksättare. Gratängen blir dock precis lika god utan kött och passar perfekt när du vill laga en god middag för en billig penning!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s