Tsoureki – sött grekiskt påskbröd

Tsoureki är ett klassiskt grekiskt påskbröd, ofta kryddat med citron eller apelsin och en krydda som kallas mahlab. Mahlab görs av den inre kärnan i ett slags körsbär men kardemumma är en helt okej ersättare (säger i alla fall min grekiska väninna!)

Du behöver:

1 kg vetemjöl

100 g jäst för söta degar (2 pkt)

2½ dl mjölk

1 tsk mahlab eller kardemumma

rivet skal av 1 apelsin eller citron

200 osaltat smör

5 ägg plus 1 uppvispat ägg till pensling

3 dl strösocker

5 råa ägg till garnering

Gör så här:

Smula sönder jästen tillsammans med mjölken och 3½ dl av vetemjölet. Låt stå i ca 20 minuter och vispa under tiden de 5 äggen kraftigt, helst med elvisp, med citrusskal, mahlab och socker. Tillsätt sedan resten av vetemjölet och arbeta samman.

Tillsätt jästblandningen och tillsätt sedan det rumsvarma smöret lite i taget.  Låt degen jäsa i en timme under bakduk.  Vält sedan ut på mjölat bakbord och forma en längd eller krans, antingen genom att dela degen i tre delar och fläta ihop den, eller bara rulla en tjock längd som du vrider ihop till en rulle. Dekorera vackert med ägg.

Du kan också baka ut degen i fem mindre snurror, till exempel – då kan du dekorera med ett ägg i mitten av varje snurra.

Lägg kransen/flätan/bullarna på smord plåt och värm ugnen till 200 grader (225 om du bakar ut dem till mindre bröd). Låt jäsa 15-20 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö gärna över mandelspån eller sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter för ett stort bröd eller 15 minuter för mindre. Låt svalna under bakduk.

Tips! Färga gärna äggen röda – det är det mest traditionsenliga. De fem röda äggen symboliserar de fem såren i Jesu kropp efter korsfästelsen, dvs såren i händerna och det sår som uppstod i hans sida då en av vakterna på Golgata stack sin lans i hans kropp.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s