Lussekatter

Lussekatter är kanske det bakverk vi förknippar allra mest med advent och jul. Jag bakar gärna mina redan till 1 advent – och sen blir det till att baka en ny laddning till lucia, för då har de redan gått åt…

Det finns många knep och knåp för att få goda lussekatter – populärt är att blanda kesella i degen för att få dem saftigare. Själv väljer jag att baka en vanlig vetedeg med en något större mängd smör i istället, det blir jättegott och inte det minsta torrt! Men vill man kan man ta lite mindre smör och någon dl kesella, det blir bra det också!

Till en sats på ca 30-35 lussekatter behövs:

1 pkt jäst (50 g)

1-2 dl socker (saffransbröd får gärna vara lite sötare än vanligt vetebröd, tycker jag!)

5 dl mjölk (röd eller ännu hellre gammaldags)

175 g smör

½ tsk salt

2 pkt saffran

13-14 dl vetemjöl

(russin)

Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, saffran och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30-35 lussekatter. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.  Pensla med uppvispat ägg och gärna pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Om du vill göra längder, prästens hår eller liknande gräddar du dem i lite svagare ugnsvärme, ca 200 grader, i 10-15 min.

 

Lussekatter på jäsning
Nybakat till adventskaffet

 

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s