Grattis Magdalena – fira med en härlig godistårta!

Grattis alla som firar namnsdag idag! Namnet Magdalena var ursprungligen ett grekiskt tillnamn, dvs. ett namn som lades till förnamnet, med betydelsen ”från Magdala”. Magdala var en by nära havet av Galiléen och de flesta känner nog till att en kvinna från Magdala – Maria Magdalena – var en av de närmaste i kretsen kring Jesus.

Gräddtårta med frukt och godis

Magdalena borde firas med något riktigt smarrigt – varför inte den här ljuvligt goda nonstoptårtan med chokladfyllning och vacker garnering av både frukt och godis!

Bottnar:
1 dl vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
3 msk kakao
½ tsk vaniljsocker
½ krm salt
2  ägg
50 g smält smör

Gör så här: Smörj och bröa en rund form, gärna med avtagbar botten. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta, avsvalnade smöret. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggblandningen. Häll smeten i formen och grädda ca 20-30 minuter i 175 grader.

Till fyllning passar det med vanlig chokladpudding gjord på pulver – Ekströms brukar jag ta, den som inte går att stjälpa upp. Den blir som en chokladmousse och är, enligt min uppfattning, godare än de moussemixer som finns att köpa. Men föredrar man mousse funkar det förstås lika bra!

Jag brukar använda chokladpudding mellan båda bottnarna, men det blir också jättegott att använda två fyllningar, t ex en med chokladpudding och en med vaniljkräm – eller varför inte blanda ett par deciliter hårdvispad grädde med krossade nonstopkarameller? Fantasin är det enda som sätter gränser!

Till garnering behöver du 3 dl hårt vispad grädde, nonstop eller annat godis du tycker om, samt frukt eller bär. Bred eller spritsa grädde över tårtan, och garnera sen vackert med godis och frukt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s