Vad man kan göra med ett långkok bruna bönor

Bruna bönor, tillagade från grunden, är kanske ingenting man direkt ägnar sig åt i det lilla hushållet. Det tar liksom alldeles för lång tid för att det ska kännas meningsfullt att koka endast ett par portioner. Men det finns massor man kan göra med ett långkok bruna bönor, efter att man serverat dem med fläsk på klassiskt vis.

Bruna bönor – grundrecept

Det här receptet ger ca 8 portioner. Tänk på att bönorna ska ligga i blöt över natten.

8 dl torkade bruna bönor
2-2 1/2 l vatten
6 msk sirap, ljus eller mörk är en smaksak
6 msk ättiksprit 12 %
3 tsk salt

Gör så här: Rensa och skölj bönorna och blötlägg dem över natten, ca 8 timmar.

Häll av vattnet och lägg bönorna i en stor gryta. Häll över vatten så det står 2-3 cm över bönorna. Tillsätt salt och koka långsamt, på svag värme, under lock tills bönorna är mjuka. Det tar mellan 1 1/2 och 2 timmar. Späd med vatten om det behövs.

När bönorna är mjuka smaksätter du dem med sirap och ättika. Om de inte reder sig själva och blir simmiga kan du behöva tillsätta en liten redning av potatis- eller maizenamjöl. Gör då den enligt anvisningen på förpackningen. Servera med knaperstekt fläsk.

Bruna bönor till texmex-middagen

Använd rester av bruna bönor till din texmex- eller tacomiddag. Fräs upp dem i lite olja och smaksätt med tacokrydda, eller bara spiskummin, vitlökspulver och paprikakrydda, så har du fantastiskt goda refried beans.

Bruna bönor på Bostonvis

Rester av bruna bönor kan lätt förvandlas till Boston Baked Beans. Skala och hacka en gul lök, klipp eller skär ett paket bacon i småbitar (eller använd bacon i bitar) och i lite olja. Häll i bönor i kastrullen och tillsätt lite chilisås av Heinztyp. Rör om och låt bli varmt och servera till korv och/eller äggröra eller på rostad smörgås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s