Halloween och Allhelgonahelg – vad är skillnaden?

Halloween och Allhelgonahelgen närmar sig. Men ibland kan det vara svårt att reda ut begreppen om Halloween, förmodligen eftersom vi inte har någon lång tradition av att fira den helgen i Sverige. Men traditionen har hittat hit för att stanna, det är uppenbart, och numer ser man alltfler Jack O’Lanterns tändas just den här veckan.

Halloween infaller den 31 oktober medan Alla Helgons Dag firas den 1 november. MEN – och det är ett stort men här i Sverige – vi firar ju inte Alla Helgons Dag när resten av världen gör det, utan första helgen i november. Det betyder att datumet varierar och att det i år faller sig så att Halloween och Alla Helgons Dag infaller samtidigt, alltså nästa lördag den 31 oktober.

Det här kan vara lite problematiskt, eftersom det är två högtider som skiljer sig väldigt mycket åt. Halloween är en festdag, lite ”skramlig” och busig – medan Alla Helgons Dag är en högtid för eftertanke och kontemplation, då vi minns våra kära i stillhet.

Så vad ska man då fira – och när? Antingen kan man ju flytta på Halloweenfirandet, till exempel till fredagen innan, och fira Alla Helgons Dag som vanligt. Eller så kan man fira Halloween den 31 oktober och fira Alla Helgons Dag på det som egentligen är rätt dag, alltså den 1 november. Oavsett vilket tycker jag det är viktigt att man faktiskt skiljer på de här helgerna, även om man inte bekänner sig till den kristna tron, för Alla Helgons Dag är ju en djupt förankrad svensk tradition också.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s