Bruna bönor – från grunden

Bruna bönor är klassisk husmanskost – bland det godaste som finns med knaperstekt fläsk till och dessutom en klassiker bland julbordets småvarma, i alla fall i Värmland där jag kommer ifrån. Ändå hade jag svårt för bruna bönor under väldigt lång tid. Jag blev nämligen tvingad att äta det i skolmatsalen en gång. Det var ju så på den tiden. Man var tvungen att äta upp skolmaten, och fick aldrig lämna så mycket som en smula. Och även om det givetvis är en bra sak att försöka få barnen att äta upp så måste det ju finnas nyanser, tänker jag. Jag mådde inte särskilt bra den där dagen, och att tvingas sitta i matsalen och sleva in en hel tallrik med bruna bönor (trots att jag bett om en pytteliten portion) var rätt förödande för min relation till de goda bönorna. Så jag åt inte bruna bönor på många år. Men nu gör jag det igen, och älskar det lika mycket som innan den där dagen i fjärde klass. Ofta köper jag det på rulle, för de färdiglagade bruna bönorna är jättegoda och perfekt som snabblagad middag. Men ibland gör jag mina egna. Det är mycket trevligt och blir ännu godare, som ju hemlagat alltid blir.

Bruna bönor från grunden

Det här receptet ger ca 8 portioner, men funkar alldeles utmärkt att halvera! Tänk på att bönorna ska ligga i blöt över natten.

8 dl torkade bruna bönor
2-2 1/2 l vatten
6 msk sirap, ljus eller mörk är en smaksak
6 msk ättiksprit 12 %
3 tsk salt

Gör så här: Rensa och skölj bönorna och blötlägg dem över natten, ca 8 timmar.

Häll av vattnet och lägg bönorna i en stor gryta. Häll över vatten så det står 2-3 cm över bönorna. Tillsätt salt och koka lånsamt, på svag värme, under lock tills bönorna är mjuka. Det tar mellan 1 1/2 och 2 timmar. Späd med vatten om det behövs.

När bönorna är mjuka smaksätter du dem med sirap och ättika. Om de inte reder sig själva och blir simmiga kan du behöva tillsätta en liten redning av potatis- eller maizenamjöl. Gör då den enligt anvisningen på förpackningen.

Servera med knaperstekt fläsk, korv eller bacon.

2 kommentarer

  1. Självklart ska bruna bönor lagas från grunden. Finns ingen genväg om det ska smaka gott. Härligt att höra att det finns fler än jag och några till som tycker om denna klassiska svenska husmanskost. Prova att sprida LITE stekflott över bönorna. Det gjorde alltid min pappa. Är godis i måttliga mängder. Min pappa hade alltid en kaffekopp vid sidan av tallriken med stekflott från fläsket Han blev dryga 90 år och ingen tendens till att flottet tagit skada. Bruna böner med fläsk är gott!

    Gilla

    • Jag tror att mina föräldrar också brukade också hälla en aning stekflott över bönorna. Det ska jag prova nästa gång! Tack för tipset!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s