Trettonhelgens härliga festmeny – med helstekt, fylld anka i huvudrollen

Trettonhelgen är en underbar helg, som avslutar julfirandet för min del. Det verkar som om många har glömt att julen faktiskt inte avslutas i och med nyårshelgen utan fortsätter ännu ett litet tag, men när jag växte upp uppmärksammades trettonhelgen stort. Själv ordnar jag alltid fest för familj och vänner på trettondagsafton, och i år står en lätt soppa, helstekt anka och tapiokapudding på menyn.

Förrätt

Morotssoppa

500 g morötter
2 cm färsk ingefära
2 dl matlagningsgrädde
finrivet skal av 1 citron
1/2 gul lök
3 msk raps- eller olivolja
8 dl vatten
2 1/2 msk grönsaksfond
2 msk färskpressad citronjuice
färska örter, t ex timjan eller oregano, till garnering

Gör så här: Skala och skiva ingefäran tunt. Koka upp grädden med ingefära och citronskal och ta från värmen.

Ansa och skiva morötterna tunt. Skala och finhacka löken. Fräs lök och morötter i olja i en soppgryta tills löken blir genomskinlig och glansig. Häll sedan på vatten och fond  och låt puttra på medelvärme tills morötterna är mjuka.

Ta från värmen och mixa till en slät soppa, antingen med stavmixer eller i en matberedare. Häll sedan i grädde och citronjuice i soppan och smaka av med salt och peppar. Garnera med färska örter. Servera gärna med brödkrutonger.

Varmrätt

Helstekt anka med örtdoftande potatishalvor och brysselkål

1 anka (2-3 kilo)

Fyllning
300 g fläsk- eller kycklingfärs
1 gul lök
1 tsk honung
salt och peppar
färsk timjan
smör till stekning
1 dl grädde av valfri sort
1 msk potatismjöl utrörd i lite vatten

Sås
2 dl vispgrädde
1 dl sky
1 dl rödvin (eller buljong)
salt och peppar
ev lite maizenaredning till önskad konsistens

Ca 500 g delikatesspotatis (eller ”vanliga” potatisar av mindre storlek)
30 g smält smör
färsk timjan
grovsalt

Gör så här: Sätt ugnen på 150-175 grader. Skölj ankan in- och utvändigt. Om inkråm finns med, skölj även detta.

Gör fyllningen. Bryn lök med honung i smöret i en stekpanna tills den blir mjuk och genomskinlig. Blanda den stekta löken med färsen och tillsätt grädde, potatismjöl utrört i vatten samt kryddor. Fyll ankan med färsen – om det blir något över så lägg det vid sidan om.

Lägg ankan med bröstsidan ner i en stor form med höga kanter. (Inkråmet kan stekas tillsammans med ankan, men blir förstås klart långt tidigare – det går också bra att steka i en panna på spisen. Levern kan också hackas i småbitar och blandas i färsfyllningen.)

Ställ in fågeln på den nedersta falsen. Räkna med en timmes stektid per kilo. Häll av fettet efter ungefär halva tiden och vänd fågeln så att bröstsidan kommer upp. Spruta gärna lite vatten in i ugnen då och då för ett gott, knaprigt skinn.

Ta ut ankan när den är klar och häll av fettet. Låt den vila i folie medan du tillreder potatisen.

Öka ugnen till 200 grader och dela varje potatis i halvor och lägg i en ugnsfast form. Smält smöret och häll över, strö sedan över grovsalt och färsk timjan. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och pensla med lite mer smält smör ett par gånger under tillagningstiden. Potatisarna ska vara helt mjuka inuti, och knapriga ovanpå.

Rör ihop steksky, grädde och ev rödvin till en god sås. Om du vill ha en lite tjockare sås, red med lite maizena till önskad konsistens.

Skär upp fågeln och lägg upp vackert på serveringsfat. Lägg fyllningen runt om och servera med potatishalvorna, såsen och nykokt brysselkål.

Dessert

Tapiokapudding

I den amerikanska södern är det mycket populärt med tapiokapudding som dessert vid festliga tillfällen. Tapiokagryn kommer från kassavabusken och är en viktig stapelvara i många delar av  världen. Den stärkelserika och glutenfria tapiokan används som redning i olika maträtter. Tapioka säljs ofta i form av runda gryn, så kallade pärlor. Receptet, som jag fått av en väninna i Atlanta, är lagom för 4 personer men är lätt att dubbla. 

1 dl tapiokapärlor
6 dl mjölk, eller mjölk och grädde
1 ägg
1 dl socker
vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
färska bär av valfri sort

Gör så här: Lägg tapiokapärlorna i blöt i 4 dl mjölk, i en kastrull och låt stå minst en timme. Blanda i övriga ingredienser utom vanilj. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen börjat koka, dra så ner värmen till låg och låt puttra  under omrörning i 15-20 minuter. När puddingen tjocknat tillsätt vanilj efter smak. Häll upp i portionsformar och toppa med bär – eller häll i en stor skål och servera bären till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s