Nyårsafton närmar sig – denna härliga dag då vi säger adjö till det gamla året och välkomnar det nya. Vi dukar upp till fest med nära och kära – eller bara för oss själva i all enkelhet – men festligt och sprakande vill vi ha det, och det kan det bli med enkla medel. Här är förslag på en nyårsmeny som passar de flesta smaker och plånböcker samt tips på dukning som inte kostar särskilt mycket av vare sig tid eller pengar!
Förrätt:
Bruschetta med tomater
Varmrätt:
Ananasgratinerad fläskfilé med ris eller bulgur
Dessert:
Vaniljglass med chokladsås och valfria bär
Att dricka till:
Mineralvatten, isvatten med citron eller valfritt vin
Bruschettan gör du så här: Finhacka 4 tomater och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor och en halv kruka färsk basilika. Tillsätt en nypa salt och en matsked olja (helst olivolja). Fördela tomatblandningen på rostat eller ugnsgrillat lantbröd.
Den ananasgratinerade filén är härligt retro och jättegod! Räkna med 3-4 fläskfiléskivor per person, samt ett par ananasringar. Fläskfilén skär du i centimetertjocka skivor och steker i panna tills den är nästan klar. Lägg sedan upp den i en ugnsfast form och lägg över avrunna ananasskivor. Vispa grädde (3 dl till fyra personer) och blanda med chilisås och ett par teskedar vetemjöl. Bred blandningen över köttet och ananasen och gratinera i 225 grader i ca 15-20 minuter tills rätten får fin färg. Den går utmärkt att laga i förväg och hålla varm! Servera med kokt ris, bulgur eller matvete och blanda en fräsch grönsallad till.
Till desserten kan du ta en enkel vaniljglass – det funkar alldeles utmärkt med storpack. Det är ju bären och chokladsåsen som är pricken över i:et och då behöver man ingen dyr glass. Välj bär som du gillar, t ex frysta hallon, och värm dem i en kastrull eller mikron. Chokladsåsen gör du själv med lika delar kakao, socker och vatten. Till fyra personer brukar det blir bra med 1 dl vatten, 1 dl kakao och 1 dl strösocker. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt den sjuda en liten stund tills den tjocknar och blir blank och servera till glassen medan den fortfarande är varm.
Dukningen kan göras personlig och vacker med enkla medel. Lägg på din finaste duk – eller ett riktigt snyggt lakan – och dekorera med ”krullade” presentsnören som blev över efter julklappsinslagningen. Levande ljus och/eller ljuslyktor blir ett snyggt blickfång, och har du ont om små ljuslyktor går det jättebra att sätta värmeljus i vanliga enkla dricksglas! Blommor är förstås också vackert på middagsbordet, men det blir lika snyggt med några kottar och/eller grankvistar från naturen!
Om du inte har (eller vill ta fram) någon jättedyr och flott servis så duka med ditt udda vardagsporslin, olika glas och olika bestick. Det gör dukningen personlig och charmig och får gästerna att slappna av. Och satsa på att servera maten från köksbänken så att gästerna kan ta för sig själva, det ger en härligt otvungen stämning och dessutom slipper du passa upp utan kan njuta av kvällen själv också!
Tilltugg under kvällen:
Mycket av det som brukar serveras till adventstidens glöggmingel, som t ex baconlindade dadlar och nötter av olika slag passar lika bra till nyårsfesten som till glöggen, så har du kvar sådant, ta fram och bjud!
Jag brukar också göra en laddning jättegoda oststänger som tilltugg. Jag gör en vanlig pajdeg på 3 dl vetemjöl, 100 g smör, 2 dl riven ost av valfri sort (testa med julosten som blev över – den ger fin sälta och smak) och 1-2 msk iskallt vatten. Låt degen vila någon timme i kyl och kavla sedan ut den på mjölat bakbord. Skär remsor, ca 10 cm långa och 2 cm breda, och pensla med ägg. Strö över lite mer riven ost och grädda i mitten av ugnen i 200 grader till dess oststängerna fått fin färg.