Vinn en Crockpot till höstens grytor och långkok!

Tävlingen är avslutad och vinnaren har blivit underrättad. Tack alla som deltog!

Ni som följer min blogg vet att jag älskar min Crockpot – slowcooker – och att jag lagar långkok så ofta jag har möjlighet. Och just hösten lämpar sig förstås alldeles särskilt väl just för härliga grytor av olika slag. Just nu slår jag, och många med mig, ett slag för Crocktober och ett alldeles nytt sätt att laga mat, 50/50.

50/50 går ut på att öppna upp möjligheten att minska sin köttkonsumtion genom att ersätta hälften av proteinet i måltiden med till exempel bönor, ost, linser, grönsaker eller rotfrukter. Att byta ut hälften av köttet mot något annat är både utmanande och roligt och gissa om det ger nya, spännande smakupplevelser! Det ligger också helt rätt i tiden. I en studie ser man att önskan av att äta mindre kött ökar kraftigt bland svenskarna, men att ta steget till att bli heltidsvegetarian kan kännas väl stort. Att det dessutom ofta blir billigare är förstås också ett plus för de flesta av oss.

Själv experimenterar jag för fullt, och ett av mina lyckade experiment resulterade i en alldeles ljuvligt god kött- och rotsaksgryta.

Högrevs- och rotsaksgryta 50/50

Originalreceptet till den här grytan innehåller 1 kg högrev. Jag använder istället 500 g och tillsätter 500 g härliga rotfrukter istället. Servera grytan med ris eller potatismos och gärna ett gott rött vin till. Lagom för 4-6 personer beroende på hur hungriga matgästerna är. 

500 g högrev
3-4 morötter
2-3 palsternackor

Ca 200 g rotselleri
1 medelstor sötpotatis
1 nät schalottenlök eller steklök
1 medelstor purjolök

4-5 vitlöksklyftor
3 dl rödvin
2-3 dl vatten + buljongtärning (ox- eller kött)
salt och peppar
1-2 msk valfria torkade örtkryddor, t ex salvia, timjan, oregano
3 msk tomatpuré

Gör så här: Skär högreven i lagom stora grytbitar och bryn i en stekpanna (eller i CrockPotens innergryta om du har en med innergryta som kan användas på spisen). Lägg i CrockPot. Skala schalottenlökarna och lägg dem hela i grytan. Skär purjon i strimlor och tillsätt även den. Skala och ansa morötter, palsternackor, rotselleri och sötpotatis, skär i ca 3 cm stora bitar och tillsätt även dessa.

Skala vitlöksklyftorna och lägg dem hela i grytan. Salta och peppra och klicka i tomatpuré och häll i de torkade örterna. Häll på vin och vatten och i med buljongtärningarna. Sätt på locket, ställ in på lägsta värme och laga i 8 timmar. Smaklig måltid!

Vill du vinna en Crockpot? Släng in en kommentar i kommentarsfältet så är du med i utlottningen!

 

 

75 kommentarer

  1. Jättebra idė att byta ut hälften av köttet mot rotfrukter. Mer smak, mer vitaminer, och dessutom lättlagat.

    Gilla

  2. Har länge funderat på att skaffa en CrocPot eftersom det skulle förenkla vår matlagning här hemma och spara tid. Så det är klart att vi vill vara med i utlottningen! 😍

    Gilla

  3. Som jag har drömt om en Crockpot. Jag har insett att den skulle vara lösningen på många middagar hemma hos oss. Tänk vilka härliga grytor man skulle kunna laga med hjälp av Crockpoten 😀😀😀

    Gilla

  4. Självklart vill jag vinna – med ny man blev familjen plötsligt mycket större och då är ju grytor den perfekta maten då det ska bjudas på kalas. Har ju tur då en älgjägare numera ingår i familjen och förr fans en med stort trädgårdsland och jag älskar själv allt man kan hitta i skogen helt gratis som bär och svamp!

    Gilla

  5. Jaa tack, jag vill ha en Crock Pot. I den ska jag laga älgkött, kryddat med viltkrydda, och runt omkring ska jag lägga morötter, lök och potatis. Häller på lite buljong, rödvin, tomatpure och lagerblad, så blir det gött efter några timmar!

    Gilla

  6. Min 20-åriga dotter pluggar på heltid och jobbar extra inom hemtjänsten, kvällar och helger. Även hennes pojkvän jobbar inom hemtjänsten och det blir många sena kvällar, med snabbmat.
    Med en egen ”potta” kan dom stoppa ner godsaker på morgonen och ha varm god hemlagad mat att hugga in på. Det skulle värma mitt hjärta, att dom fick äta ordentligt.

    Gilla

  7. Låter supergott. Skulle behöva en crock-pot så jag kunde göra många smarriga grytor till familjen. Vinner jag en kommer jag att testa receptet. Helt klart

    Gilla

  8. Ärtsoppa gör jag ofta. Ibland veg ibland med 1 st fläsklägg i. Oavsett. Gudomligt Gott. Kan ej läsa av displayen på vår 5.7l crockpot så att vinna en ny vore fantastiskt ⭐

    Gilla

  9. Vilket gott recept, det ska jag prova på!
    Skulle vara en dröm att få vinna en egen Crock-Pot. Bor i en liten etta med kokvrå utan ugn.. En Crock-Pot skulle underlätta så mycket! Lider även av kronisk sjukdom som gör mig muskelsvag. Denna skulle spara mig mycket energi då den står där och förbereder min mat när jag kan vila upp min trötta kropp ❤

    Gilla

  10. Jag försöker vara utan kött på vardagar, med viss fuskmarginal😉, men till helgen vill jag ha kött och gärna långkok, liknande det som du just la upp ett supergott recept på, måste provas🤗, och då vill man ju hemskt gärna ha en CrockPot😉❤️

    Gilla

  11. Det måste vara en sådan här dom pratar om i personalrummet! Min egen kokkonst är inte mycket att hänga i julgranen, men med en sådan här gryta blir jag säkert en stjärna i köket! Sonen nickar instämmande! 🙂

    Gilla

  12. Jag skulle SÅ gärna vilja vinna en sådan till äldreboendet som jag jobbar på, vi står för all matlagning och denna skulle bli ett kärt tillskott i köket! 🙂

    Gilla

  13. Oj, så snygg gryta! Tycker receptet låter himla gott och lite nytt för mig med sötpotatis i. Kan bara smaka underbart alltihop. Vinner gärna en gryta. Älskar att laga mat och äta också :). Skrev en kommentar innan, men vet inte vart den tog vägen, så här skriver jag igen.

    Gilla

  14. Äter ju varken bönor eller underjordsgrönsaker eftersom det höjer blodsockret för mycket. Men vill gärna vara med i utlottningen av en crockpot. Är nyfiken på en sån.

    Gilla

  15. Min fru ska ständigt på vardagen stressa…. mellan varje hushållssyssla ska hon en ny aktivitet in pressa… Aldrig kan kära du koppla av och bara njuta av ett bra tv-program… stå i timmar och laga rotfruktsgryta eller ett väldoftande lamm! Tänk om du kunde njuta och låta någon annan göra arbetet i köket ditt… Önskar därför vinna dig en Crock-Pot slowcooker, då du är hjärtat mitt!

    Gilla

  16. Åhh, hade varit drömmen att vinna denna grytan. Försöker äta mer vegetariskt hemma. Superbra tips och recept på köttgrytan.

    Gilla

  17. Mat, miljösmart och mumsigt vitaminrikt i samma gryta, över denna självgående kock får man skryta. Vällagat alla dagar i veckan trots arbete, skola och träning, nu hinns till och med spel med tärning.
    Livskvalitet med mannen och barnen mina alla dagar, medan Crockpotten fyller våra magar

    Gilla

  18. Åh tävlar gärna! Drömt om en egen crock pot så länge! Kör än så länge i gryta, den här skulle ju förenkla och förgylla matlagningen betydligt! Guldkant i vardagen!

    Gilla

  19. Är jättegärna med o tävlar. Har drömt om en crock-pot länge. Det låter så smidigt o enkelt att få till god mat.

    Gilla

  20. Precis vad sonen skulle behöva!Maten färdig efter en lång och jobbig arbetsdag skulle vara fantastiskt !Han behöver en sån,eftersom han även är ensamstående förälder.

    Gilla

  21. Ja, en crockpot kan få mig att bli den mästerkocka jag alltid önskat vara, för visst är det sant – att den alla smaker kan bevara? Köra igång på morgonen, ha ljuvlig mat färdig på kvällen – vilken höjdare! Lagat från grunden – snacka om att smaklökarna blir nöjdare!!

    Vill jättegärna vinna!

    Gilla

  22. Hej!
    Jag skulle så gärna vilja vinna och börja laga goda middagar till mig och min familj och vänner !! 🤩🤩🤩

    Gilla

  23. Jag är gärna med och tävlar. 🙂

    Brukar lägga i linser eller bönor i grytor och köttfärssåser för att dryga ut det. Blir bra och gott och klimatsmartare 🙂

    Gilla

  24. Jag brukar använda en lergryta men den är för liten många ggr om man är flera. Skulle gärna vilja vinna en Crockpot. Att göra en häftig gryta genom att ”Taga av vad man hava”. Försöka använda det man har i kyl å skafferi. Att få fram nya kulinariska maträtter. Spännande, men kan alla klara en ”Crockpot”?

    Gilla

    • Ja, det är ju otroligt enkelt, går knappt att misslyckas eftersom maten ju sköter sig själv. I början kan man ju följa recept som redan finns om man vill vara riktigt säker.

      Gilla

  25. Har aldrig provat att laga mat med en sån här mackapär. Bara kommit till tanken. Hoppar på utlottningen och hoppas på vinst! Då kan jag äta lyxmiddag mitt i veckan också och inte bara få till det på helgen!

    Gilla

  26. När tacksam tidsbesparing och smidig funktion i BÄSTA kombination ska få råda,
    är det CrockPot´s hjälpsamma Slowcooks-edition som jag i köket helst vill skåda! 😉

    Gilla

  27. Åh, hoppas så att vinna och testa detta receptet som jag fått smaka en gång ❤

    3 kycklingfileér
    1 röd paprika
    1 grön paprika
    1 chili
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    1 msk olja
    1 påse fajita spice mix från Santa Maria

    Blanda allt i crock poten. Kör på låg i 5-6 timmar eller tills kycklingfileérna går att dra isär lätt. Servera i tortilla med sallad, salsa och gräddfil.

    Gilla

  28. Tänk om jag kunde få skryta,
    om en äkta Chili tillagad i denna gryta.
    Det skulle mig verkligen fresta,
    att en Crock-Pot få testa.
    Skulle passa perfekt till kommande fester,
    och jag får garanterat nöjda gäster.
    En slowcooker som klippt och skuren,
    nu hoppas jag stort på turen!

    Gilla

  29. Wow en sån här skulle jag verkligen vilja vinna!
    Skulle dessutom vara en perfekt present att ge till
    min man på våran bröllopsdag ❤
    Hoppas på vinst!

    Gilla

  30. Åh ja! Vilken dröm, göra grytor som tillagar sig självt. Tänker mig att inleda samarbetet med slowcooker’n med en drömmig ”köttfärssås” på tomat, morot och bråkdelen färs 🙂

    Gilla

  31. Jag har funderat på att införskaffa en crockpot länge – jag äter redan mycket grönsaker och baljväxter och i en crockpot bevaras näringsämnena mycket bättre än när man tillagar dom på spisen, vilket jag tycker verkar toppen. Jag skulle vara så peppad på att laga hälsosamma långkok i en crockpot – mer fritid samt minskad elförbrukning vore välkommet det med!

    Gilla

  32. Jag har läst mycket om dessa och undrar om det finns någon information om hur mycket ström den drar? Gör gärna långkok i ugnen nu men tycker att det blir så dyrt (elpriset har ju stigit endel) så det skulle ju vara både praktiskt, ekonomiskt och miljömässigt om Crock-pot har lågenergi förbrukning. Vill gärna vara med och tävla om en 🙂

    Gilla

    • Det finns det säkert, kanske på officiella hemsidan – jag kan kolla upp det. Min gissning är att den är energisnål, om jag ska bedöma efter mina egna elkostnader som inte har ökat trots att jag använder min CrockPot minst två gånger i veckan. (Jag kan dock inte jämföra med ugnen på det viset eftersom jag har gasspis)

      Gilla

  33. Älskar hur du inspirerar, uppmuntrar och utmanar till att minska köttkonsumtionen på det här innovativa sättet. När jag väl äter kött vill jag tillaga det på bästa sätt så att smakerna framhävs och avnjuta det med värdighet. En crockpot skulle vara till stor, stor hjälp i kombination med dina goda och pedagogiska recept. Hoppas på vinst, och vill uppmuntra dig att fortsätta med dina grymma blogg!

    Gilla

  34. Relativt ny som småbarnsförälder, människovalpen fyller 2 år i november, och har insett att planering är a och o för att få vardagar med jobb och förskola att flyta smidigt för oss alla. En Croc-pot som fixar middag medan jag jobbar- perfekt!
    Jag vill gärna göra indiska linsgrytor, de ska långkoka för att bli så där härligt lena och mjuka o smälta i munnen. Inget kött behövs!
    Eller varför inte en ärtsoppa från grunden, med lite timjan och fläsk?
    Mums!
    Jag gärna med och tävlar!

    Gilla

  35. Denna vore ju som att hitta en guldgruva. Tänk att få komma hem till en redan färdig måltid. Bara att dyka, sätta sej till bords o njuta av god vällagad mat.

    Gilla

  36. Vore fantastiskt och ha på brandstationen när vi jobbar dygn! Att kunna slänga ner alla ingredienser och veta att maten är klar ett visst klockslag, oavsett larm och annat jobb så vi slipper ställa oss och laga mat sent 🙂

    Gilla

  37. En så rolig och användbar vinst! Skulle bli den perfekta julklappen till en Pappa med son på fem år som har svårt att hinna med allt!

    Gilla

  38. Så praktiskt det verkar vara, och så nyttigt det kan bli med många grönsaker. Har aldrig prövat men vill väldigt gärna bli Crock-Pot frälst.

    Gilla

Lämna en kommentar