Bevara den svenska försommaren – gör ditt eget syrensocker och koka syrensaft!

Det finns få blommor som är så magiska som syrenen. Förmodligen beror det på att dess blomningstid är så kort. Vi förknippar den med vår och försommar, med ljumma kvällar och med skolavslutning och fest. Och så doften sen… Finns det något så ljuvligt som syrendoft en ljummen vårkväll?

Varför inte bevara försommaren lire längre tid? Syrenen är utmärkt att koka saft på. Använd ditt bästa recept på fläderblomsaft (eller använd mitt recept) och gör på samma sätt med syrenblommor och du får en ljuvligt god, fruktig saft som tilltalar alla sinnen! Ju mörkare syrener du använder, desto vackrare färg, men smaken och doften är densamma även om du bara har tillgång till vita!

Jag brukat också göra syrensocker så här års. Bara att varva vanligt strösocker med syrenblommor (1-2 klasar brukar bli bra) i en glasburk och låta dra ett tag – och två veckor senare är det bara att sila bort de torkade, mörknade blommorna och vips har du ett alldeles ljuvligt syrensocker att smaksätta te och kaffe med, eller strö över frukostfilen. Underbart!

DSC_4816 DSC_4819

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s