Världens godaste kryddor…

Det finns vissa kryddor man bara inte kan klara sig utan. Tänk en laddning vetebullar utan kardemumma i degen? Ökensand utan vanilj? Risgrynsgröt utan kanel? Lussebullar utan saffran? Nästan otänkbart! Idag tänkte jag därför uppmärksamma några av mina favoritkryddor. Info och bilder kommer mestadels från Wikipedia och Wikimedia Commons:

Kardemumma

Kardemumma är en starkt doftande örtartad perenn som kan bli 2–4 meter hög. Bladen är strödda i två rader och är 40–60 centimeter långa med en långsmal spets. Blommorna är vita till blekt lila och sitter i lösa 30–60 centimeter långa klasar. Frukten är en tresidig cirka 1–2 centimeter lång gulgrön frökapsel. Själva fröna är svarta.

Kardemumma används i asiatisk, främst indisk matlagning, och också som smaksättning i kaffe och kaffebröd. Kryddväxten växer vilt i södra till sydöstra Asien, från Indien och Sri Lanka österut till Malaysia och Indonesien. Den odlas också i bland annat Nepal, Vietnam, Thailand och Centralamerika och har importerats hit till Europa sen 1200-talet.Elettaria_cardamomum2

Kanel

är en krydda som bereda av barken från arter i kanelsläktet (Cinnamomum) som ingår i familjen lagerväxter. Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter varav främst ceylonkanel eller äkta kanel samt kassiakanel används i kryddan kanel. I Sverige är det huvudsakligen kassiakanel som säljs. (Jag har ibland köpt ceylonkanel och den är faktiskt lite mer utpräglad, kan jag tycka, med en något citrusliknande arom, men jag är inte säker på att jag nödvändigtvis tycker den är godare).

Redan runt 2700 f.Kr nämns kassiakanel som medicin av kejsaren av Kina, Shennong. Kanel omnämns också i de egyptiska Ebers-papyrusrullarna från cirka 1500 f.Kr., i Gamla Testamentet och dessutom i gamla skrifter från medelhavsområdet redan 800 f.Kr. Även Herodotos skriver i sin historia om kanel och kassia. Kryddan kanel letade sig alltså mycket tidigt västerut längs sidenvägen. Kanel har också kommit sjövägen från Sydostasien till Östafrika och därifrån via Etiopien till Europa med araberna. Denna handelsväg omnämns av Plinius den äldre och kallas kanelvägen.

Romarna använde sig också av den indiska lagerns blad (tejpat) och kallade kryddan för malabarblad. Tejpat användes främst till ölbryggning i Europa under medeltiden. Under 1500-talet försvann bladen från den europeiska marknaden.

Araberna som dominerade kanelhandeln helt höll länge kanelens ursprung hemlig. I och med att Vasco da Gama fann sjövägen till Indien 1498 började arabernas dominans bytas eftersom det ledde till att portugiserna når Sri Lanka och därmed finner ceylonkanelen 1505.

Kanel har använts i Norden sedan 1300-talet. Vid den det gravöl som heliga Birgitta höll över sin far 1328 gick det enligt en bevarad nota bland annat åt ett halvt kilo kanel.

Cinnamon_Variaties_-_Robin

 

Vanilj

Smakämnet vanilj utvinns ur vaniljsläktet, som är ett släkte inom familjen orkidéer. Det finns en mängd olika arter men det är bara några få som används för utvinning av vanilj, huvudsakligen vaniljorkidéen (vanilla planifola). Det är en slingrande klätterväxt som kan bli ända upp till 15 meter, men oftast håller sig kring 3 meter, och den får grön-gula blommor.

Vaniljorkidéns blommor kan bara pollineras på naturlig väg av ett särskilt bi som finns i Mexiko. När växten odlas i andra länder pollineras alltså blommorna på konstgjord väg.

Vanilj säljs som hela stänger, som pulver med och utan socker och flytande extrakt.

Vaniljstång är den aromatiska frukten från vanilj. Fröbaljorna blir 1-3 dm långa och det är innehållet – små svarta frön – som används som krydda. Baljorna skördas omogna och är då gul-gröna och doftlösa. För att få fram smaken ”dödas” tillväxten, sedan”svettas” den en dryg vecka i fuktig varm ugn och slutligen torkas den för att inte ruttna. Därefter får de den brunsvarta färg och den smak och arom som vi är vana vid.

Vaniljpulver är ett svart pulver som endast består av mald vaniljstång och som inte innehåller socker, färgämnen eller tillsatser.

Vaniljextrakt tillverkas genom att vaniljstänger får ligga och dra i 35 i alkohol.

Vaniljsocker består av socker som är finfördelat till puder och smaksatt med vanilj.

Vanillinsocker innehåller just vanillin. Vanillin är den mest framträdande substansen i vanilj och i vanillinsocker är den framställd på konstgjord väg.

Saffran

Saffran, som kommer från gula märken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran.

Det tidigaste omnämnandet av saffran är på sumeriska lertavlor och saffran nämns även i Bibeln (GT). Safraan-spice

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s