Makroner med jordgubbssmak

Makroner är små söta franska kakor, som lägg ihop två och två med smörkräm emellan och som smakar ljuvligt gott till en kopp kaffe. Inte är de svåra att baka heller. Så här gör du:

Makroner ca 25-30 st

125 g skållad, skalad sötmandel

4 dl florsocker

3 äggvitor

½ dl strösocker

(ev ett stänk röd karamellfärg)

Jordgubbskräm

100 g rumsvarmt smör

1½ dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 äggula

2 msk jordgubbssylt

röd karamellfärg

Gör så här:  Mixa mandeln fint i en mixer eller mal den i en mandelkvarn. Blanda florsocker och mandel och vispa äggvitorna fluffiga med en elvisp. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills du får en ganska fast marängsmet. Blanda med de torra ingredienserna till en jämn smet och spritsa eller klicka ut ca 50-60 kakor stora som 5-kronor på plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila en halvtimme innan du gräddar dem i nedre delen av ugnen på 125 grader i ca 20 minuter. Låt kakorna kallna.

Gör smörkrämen så här: Blanda smöret med florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa då ner äggula, hallonsylt och karamellfärg. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften. Förvara i kylskåp.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tips! Dela degen i tre delar och gör makroner i olika färger. En del kan du färga gul en annan blå. Då kan du också dela smörkrämen i tre delar och smaksätta krämen till de blå makronerna med lite blåbärssylt och till de gula med lite citron. Smakar finfint och ser festligt ut!

Makroner i olika färger ser festligt ut på kaffefatet!
Makroner i olika färger ser festligt ut på kaffefatet!

Vill du göra det riktigt enkelt för dig? Prova Kungsörnens mix – den är jättebra och kakorna blir nästan lika goda som helt hembakade!

Lämna en kommentar