Handla med omtanke på Alla hjärtans dag

rosSnart är det alla hjärtans dag igen, en dag då vi gärna vill visa uppskattning för våra nära och kära med en vacker ros. Passa på att visa omtanke inte bara om din käresta utan också om de människor som odlar rosorna. Uppvakta med en rättvisemärkt ros!

Vi köper omkring fyra miljoner rosor i samband med alla hjärtans dag här i Sverige.  En stor del av de rosorna kommer från Kenya, Etiopien, Colombia och Ecuador. Och även om arbetet ger viktiga arbetstillfällen för de många kvinnor som är anställda på blomsterplantagen så arbetar de ändå under omständigheter som är helt oacceptabla. De riskerar att utsättas för sexuella trakasserier, orimliga övertidstimmar och till och med förgiftningsskador. Dessutom tjänar många av dem så lite att det inte ens täcker deras familjers grundläggande behov av mat, rent vatten eller ens skolgång för barnen.

fair1När du handlar en ros till din hjärtans kär – eller till dig själv – på Alla hjärtans dag kan du vara med och påverka det här genom att köpa Fairtrade.  På en Fairtrade-certifierat blomsterplantage får anställda en tryggare och säkrare arbetsplats då de farligaste kemikalierna är förbjudna och skyddskläder är obligatoriskt. All form av diskriminering är förbjuden och det finns krav på minimilöner som lägst samt organisationsrätt. Dessutom utgår en Fairtrade-premie på 10 procent av försäljningen som används till social och ekonomisk utveckling i lokalsamhället, som till exempel investeringar i brunnar, en skola eller hälsovård. Det ger dem handlingskraft att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, både för sig själva och sina familjer.

Alltfler börjar också känna solidaritet med de här kvinnorna. Det blir viktigare och viktigare för dagens konsumenter med certifierade produkter och det är en tydlig trend som går uppåt. 2012 ökade försäljningen av Fairtrade-märkta rosor med hela 66 procent jämfört med föregående år. Trenden har fortsatte under under 2013 och andelen Fairtrade-märkta rosor väntas öka från 15 till cirka 20 procent. Rosor är den Fairtrade-märkta produkt på svenska marknaden som har allra störst marknadsandel i sin kategori.

mössSå gör en kärleksfull insats till Alla hjärtans dag och köp rättvisemärkta rosor! Och varför inte passa på att köpa lite schysst rättvisemärkt godis också? Finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker, bland annat Coop. Prova de söta gelémössen – de är supergoda…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s