Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

A Amarone – prisbelönt vin som passar till det mesta

1 kommentar

A AmaroneEtt glas vin till maten vill man gärna unna sig ibland – särskilt nu i höstrusket och mörkret. Ett av höstens favoritviner är A Amarone – ett fruktigt, smakrikt och kryddigt vin med härlig fatkaraktär, som kommer från de soliga sluttningarna utanför Verona i Valpolicella i norra Italien.

Det är mixen av druvor som ger vinet dess speciella intensitet, tanninstruktur, balans och fruktighet. Druvorna plockas i mitten av september och torkas i specialventilerade rum till slutet på januari. När torkningen är klar pressas sedan druvorna försiktigt. För att få den perfekta smaken och bästa kvaliteten så lagras vinet därefter i ekfat i 18 månader.

Jag tycker A Amarone passar till nästan allt. Prova till en riktigt god lasagne, till exempel, eller till höstens mustiga köttgrytor. Eller varför inte till en god hårdost? Oavsett hur du väljer att dricka det här vinet ger det guldkant på tillvaron. Rekommenderas!

amarone

En god lasagne blir ännu godare med ett glas A Amarone till…

Fakta om A Amarone

Område: Valpolicella, Italien
Producent: Alpha Zeta Wines
Årgång: 2010
Alkoholhalt: 15 %
Färg: Mörkt röd färg med tegelnyans
Druva: 70 % Corvina Veronese, 25 % Rondinella och 5% Cabernet Sauvignon
Doft: Stor, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, romrussin, sandelträ, vanilj och mörk choklad.
Pris: 219kr

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

One thought on “A Amarone – prisbelönt vin som passar till det mesta

  1. Pingback: Lite gott vin till jul? | Matmammans Julblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s