Louise Ungerth vinnare av konsumentpriset Blåslampan

Blåslampan, som är Sveriges enda konsumentpris, tilldelas idag Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, på Konsumentföreningen Stockholm (KfS).

Juryn anser att Louise har skapat opinion och åstadkommit faktiska förändringar i viktiga miljö- och hälsofrågor som är kopplade till vår konsumtion. Och KfS vd Lars Ericson håller med.

– Vi är jättestolta över det arbete Louise gör. Hon har stor kunskap inom sina områden och hon utnyttjar den väl. Hon har också förmågan att skapa konkreta förändringar, jag tror att det bland annat har att göra med att hon går till botten med saker, säger Lars Ericson.

Blåslampan har delats ut av Sveriges Konsumenter sedan 2003. Det går till en person, organisation eller ett företag som på ett utmärkt och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen.

– Vi är många som arbetar för att förbättra och förenkla för konsumenten så jag är jättestolt över att bli utvald och tilldelad Blåslampan, säger Louise Ungerth.

Hon berättar att hon ska placera priset, som just är en blåslampa i mässing, på en väl synlig plats på kontoret imorgon. Därefter har hon för avsikt att jobba på i samma anda som tidigare.

– Vi står inför en rad problem i världen och många gånger är det konsumenten som pekas ut som problemlösaren, som med sina val ska ställa allt till rätta. Det är inte okej tycker jag. Det är politiker och företag som har störst makt, och det framhåller jag ofta. Visst har man som konsument ett ansvar men det får finnas gränser. Man ska till exempel inte behöva vara vetenskapsman för att kunna köpa en bit okej kött till fredagkvällen, säger Louise Ungerth.

KfS har, med Louise Ungerth i spetsen, bland annat påverkat i frågor som Vatten på flaska, Matsvinnet i livsmedelskedjan, Sockerkonsumtionen och nu senast i frågan om för mycket salt i livsmedel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s