En svensk middag. Men på vilket sätt äter vi egentligen?

Mat har aldrig varit så populärt som nu. TV-kanalerna svämmar över av matprogram och tidningarna frestar med recept så det står härliga till. Och visst, jag älskar mat – särskilt vällagad husmanskost tillredd på fina råvaror och med mycket kärlek, som på mormors tid. Men trots att jag lagar mycket mat och bloggar om mat både här på Matmammans Blogg och på Skånskan Matbloggen och skriver matreportage i finlandssvenska Kuriren funderar jag ofta över vilka matvanor vi egentligen har nuförtiden. Vad äter vi egentligen? På vilket sätt? Och vad händer när mat blir en livsstil snarare än en energikälla?

Samma frågor ställer sig Hanna på Panelsök, och i samarbete med illustratören Stefan Uddholm har hon tagit fram en infografik som väcker åtskilliga tankar och funderingar kring vår mathållning och vår syn på mat. Trots att maten blir allt dyrare (Sverige är det 4 dyraste matlandet i Europa) äter vi mer och mer – och dessutom allt oftare ute på snabbmatsrestauranger. Vi stoppar dessutom i oss hela 46 kilo kött per person och år – det är nästan ett kilo i veckan, det…infografik matJag tycker den här infografiken är synnerligen intressant. Den visar till exempel vilka överdrifter vi tar till vid särskilda tillfällen – kolla exempelvis hur mycket pengar vi lägger ner på maten under midsommarhelgen… Jag minns med saknad barndomens midsomrar då det vankades sill, färskpotatis, bröd och smör och jordgubbar eller rabarber till efterrätt – numera frestar tidningar och matprogram med så många olika rätter att den som ska hinna laga hälften av dem måste vara tjänstledig… Mat har blivit en livsstil och då får måtta (och därmed också nyttighetstänkandet) stryka på foten trots att vi faktiskt vet att det inte är särskilt smart att ägna sig åt såna här kulinariska överdrifter.

Att vi äter för mycket fett och salt (och vräker i oss som aldrig förr under utvalda helger) är, som jag ser det, alltså en effekt av de många matlagningsprogrammen och av att mat har blivit ett intresse och en livsstil. Jag har sett TV-kockar grädda fattiga riddare i ett halvt hekto smör – det är ju så oansvarigt att det nästan är kriminellt! Och detta flingsalt… På Skånskan skrev jag en gång ett inlägg om det överdrivna användandet av flingsalt; behövs det verkligen? Nej, absolut inte. Jag tror dessutom att statistiken på överdrifterna med salt skulle kunna förbättras enormt om vi slutade köpa det sjukt dyra och överskattade flingsaltet och istället använde salt mer sparsamt, som på mormors tid – innan mat blev en del av statustänkandet.

litenbild1Intressant är också det faktum att svenskens favoritmat fortfarande, trots det enorma inflytandet från andra matkulturer, är husmanskost. Det visar, tycker jag, på att vi har ett slags traditionellt tänkande inom oss som ingenting riktigt rår på.

Det kan också vara oss till hjälp då maten blir allt dyrare och kräver att vi odlar mer eget, använder mer närproducerat och tar ett större ansvar rent generellt. För framtiden ser inte helt dyster ut, enligt den här grafiken.

Hanna har också tagit fram fyra mattrender för 2020: Matlaget, Hälsan först, Karriäristerna och Gourmanderna. Personligen hoppas jag att de gtvå förstnämnda kommer att dominera; karriäristtrenden och gourmandtrenden (läs förklaringarna på stora grafikbilden) känns som en nedåtgående spiral. Matlaget – med småskalighet i fokus – och Hälsan först känns betydligt fräschare och mer moderna. Back to basics, helt enkelt!

Så hur ser framtiden ut för den svenska middagen? Maten kommer att fortsätta att bli dyrare, enligt den här undersökningen, och vad blir resultatet av det? Fler och fler kommer att börja odla sin egen mat – förhoppningsvis kommer vi också att dra ner på fett och salt och äta betydligt mindre kött. Den som lever får se. Men helt klart är att den svenska middagen, vår mathållning och våra matattityder, står inför både ett och flera vägskäl i framtiden!litenbild2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s