Husmanskost: gott och lättlagat och lätt att ”veganisera”!

Publicerad av

Då och då kollar jag statistiken för bloggen, inte nödvändigtvis hur många besökare jag har, utan mer vilka sidor som attraherar flest läsare. Till min stora glädje är det de klassiska husmansrecepten som lockar flest läsare. Mormors köttsoppa tillhör de mest lästa inläggen varje vecka, liksom syltade tomater och äppelkräm. Det säger en del om hur vi ser på detta med mat och traditioner, tycker jag. Någonstans inom oss drömmer vi oss nog tillbaka till mammas, eller mormors kök, där det doftade av höstäpplen och mustig köttsoppa medan höstmörkret föll utanför fönstret…

Jag tror en av orsakerna till att husman är så poppis är just minnena av barndomen – men också enkelheten. Det anspråkslösa, opretentiösa. Det där grundläggande; att mat ska vara god och vällagad men inte nödvändigtvis överdriven.

Själv älskar jag husmanskost och lagar det flera gånger i veckan. Idag blir det stuvade makaroner – fast denna gång stuvade med havremjölk och med sojakorv till eftersom vi har en vegan på middag. Och faktum är att man kan göra om det mesta av husmanskosten till vegansk, det är inte alls särskilt svårt. Bara att byta ut mjölkprodukter mot veganska alternativ, smör mot mjölkfritt margarin och/eller olja, köttfärs mot sojafärs eller quornfärs, köttiga korvar mot sojakorv och liknande produkter… På så vis behöver man inte gå miste om den underbara svenska husmanskosten bara för att man väljer bort kött och mjölk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s