Victoriatårta

Idag är den kronprinsessan Viktorias födelsedag – och Frankrikes nationaldag – och vad kan då passa bättre än en lyxig och himmelskt god Victoriatårta? Så här gör du:

Mandelbottnar:

100 g sötmandel

4 äggvitor

1½ dl socker

Kolakräm

4 äggulor

1 dl socker

1 dl vispgrädde

150 g smör

½ tsk vaniljpulver

Rabarberkompott

1 rabarberstjälk i mindre bitar

1 dl vatten

1 dl strösocker

1 vaniljstång

Garnering

1½ dl vispgrädde

½ liter färska jordgubbar eller andra bär

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och markera två rundlar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.

Mal mandeln och vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt strösockret lite i sänder och vispa under tiden, tills du får en blank smet. Vänd ner mandeln och bred ut smeten innanför markeringen på bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter och låt sedan kallna.

Häll äggulor, socker och vispgrädde till kolakrämen i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknat och låt sjuda under omrörning i ytterligare någon minut. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Smaksätt med vaniljpulver och ställ krämen kallt tills den blir ”stel”.

Blanda vatten och socker till rabarberkompotten i en kastrull, och koka kraftigt så att sockret smälter. Tillsätt rabarber, och vaniljstången – både skrapet och själva stången – och låt det hela få ett snabbt uppkok. Låt kallna i kyl.

Häll av rabarbern i ett durkslag. Lossa de kalla tårtbottnarna från papperet. Täck den ena botten med kolakräm och täck med den andra botten. Dekorera med vispgrädde, avrunnen rabarberkompott och färska bär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s