Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Victoriatårta

Lämna en kommentar

Idag är den kronprinsessan Viktorias födelsedag – och Frankrikes nationaldag – och vad kan då passa bättre än en lyxig och himmelskt god Victoriatårta? Så här gör du:

Mandelbottnar:

100 g sötmandel

4 äggvitor

1½ dl socker

Kolakräm

4 äggulor

1 dl socker

1 dl vispgrädde

150 g smör

½ tsk vaniljpulver

Rabarberkompott

1 rabarberstjälk i mindre bitar

1 dl vatten

1 dl strösocker

1 vaniljstång

Garnering

1½ dl vispgrädde

½ liter färska jordgubbar eller andra bär

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och markera två rundlar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.

Mal mandeln och vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt strösockret lite i sänder och vispa under tiden, tills du får en blank smet. Vänd ner mandeln och bred ut smeten innanför markeringen på bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter och låt sedan kallna.

Häll äggulor, socker och vispgrädde till kolakrämen i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen tjocknat och låt sjuda under omrörning i ytterligare någon minut. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Smaksätt med vaniljpulver och ställ krämen kallt tills den blir ”stel”.

Blanda vatten och socker till rabarberkompotten i en kastrull, och koka kraftigt så att sockret smälter. Tillsätt rabarber, och vaniljstången – både skrapet och själva stången – och låt det hela få ett snabbt uppkok. Låt kallna i kyl.

Häll av rabarbern i ett durkslag. Lossa de kalla tårtbottnarna från papperet. Täck den ena botten med kolakräm och täck med den andra botten. Dekorera med vispgrädde, avrunnen rabarberkompott och färska bär.

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s