Silltårta, nubbesallad och annat som hör midsommarfesten till

midsommar1Nu stundar en av årets härligaste helger. Midsommar är verkligen en alldeles magisk helg, och oavsett om man man firar den i skärgården, i torpet eller på balkongen hemma i stan så är det lätt att njuta av livet och den ljusa sommarnatten.

Helst önskar man förstås att det ska bli vackert väder, men jag minns en midsommarafton när regnet öste ner hela dagen – det var mysigt det också. Vi satt i det lantliga köket i väninnans sommartorp utanför Österby Bruk och avnjöt sill, färskpotatis och jordgubbar och hade hur kul som helst. Vi trotsade till och med regnet och dansade kring den egenhändigt resta majstången, och det gick alldeles utmärkt trots regnjackor och gummistövlar…

Midsommar är också folkmusikens och folkdräkternas högtidsdag – det finns ingenting som är så härligt som att vara ute på midsommarfirande och få njuta av den svenska folkmusiken och folkdanserna! Om jag stannar hemma i stan och njuter av midsommaraftonen på min balkong så brukar jag alltid lyssna på vacker folkmusik för den rätta stämningen – en av tillvarons höjdpunkter!midsommar2God mat hör också midsommaren till förstås. Sill, färskpotatis, jordgubbar… Här har jag samlat en massa goda smårätter som hör till traditionerna på vår midsommarbuffé – inklusive ett jättegott kryddat brännvin! Missa inte heller midsommarrecepten på Skånskan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFörra året provade jag också en sorts supergoda kaviarsnurror signerade Isbjörnens Kaviar – de blev så populära att vi gör dem i år också! Receptet hittar du här!

Några andra favoriter är de här lättlagade och somriga rätterna:

Silltårta

Botten:

200 g mörk kavring

75 g smör

Fyllning:

3 st gelatinblad

200 g matjesillfiléer

1 röd eller gul lök

250 g kesella

3 dl gräddfil

svartpeppar

lite spad från sillen

generöst med hackad gräslök och finklippt dill

Gör så här:

Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i botten på en form (gärna med löstagbar kant), ca 24 cm i diameter, och låt stå svalt 15-30 minuter.

Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 min. Låt sillen rinna av – spara ett par matskedar av spadet – och finhacka den. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök, kesella, gräddfil, peppar och sillspad.

Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ner det i sillblandningen. Häll det i formen och låt den stå i kyl minst 3 timmar så att den stelnar. Placera silltårtan på ett vackert fat och garnera med gräslök och dill.

Tips! Byt ut matjessillen mot ansjovis!

Nubbesallad på mitt vis

Den här nubbesalladen brukar ha en rykande åtgång, så gör gärna dubbel sats…

1 burk matjessill

1 dl creme fraiche

1 msk majonnäs

2 msk kaviar (vanlig rökt av Kalles-typ)

5 kokta kalla färskpotatisar

ev en bit hackad purjo

Dill till garnering

Gör så här:

Skär sill och potatis i små bitar/tärningar och strimla purjolöken. Blanda creme fraiche, majonnäs och kaviar. Rör sedan ner potatisen och sillen (och purjon). Smaka av med lite svartpeppar och garnera med dill. Servera till midsommarbuffén eller på knäckebröd som entrérätt.

Till efterrätt vill man kanske ha en god tårta – eller bara en skål med färska jordgubbar och grädde… Oslagbart!gubbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s